В Караисен протестираха срещу рушащ се републикански път
В Караисен протестираха срещу рушащ се републикански път / netinfo

Жители на Караисен протестираха срещу лошото състояние на републикански път 405, свързващ селото с град Павликени. Близо 550 от жителите са се подписали в подписка, изпратена до министъра на регионалното развитие, Община Павликени и Областна управа Велико Търново с искане за незабавен ремонт на проблемния участък.

Около 12 км е дължината на отсечката от разклона за с.Патреш до село Караисен, за която протестиращите настояват спешно да бъде ремонтирана. С лозунги „Няма път, няма държава“, „Ние плащаме данъци, искаме здрави пътища!“, „Лош път – обезлюдени села“ излязоха на протест на входа на селото си караисенци, за да се чуят техните искания.

„Пътят 405 е в доста лошо от поне пет години, като след края на всяка зима имаме нови дупки от по два-три метра, които едва се преминават от автомобилите. Основен ремонт не е правен от 70-те години, когато е асфалтиран пътят. Всяка година в началото на лятото АПИ правят по един козметичен ремонт, който едва издържа до началото на идващата зима. Хората от селото постоянно са принудени да пътуват до общинския център в град Павликени. Доста хора работят там, имаме ученици, които учат – пътят е постоянно използван и от товарни камиони“, описа проблема кметът на с.Караисен Стефан Николов. Той обясни, че протестът е за това АПИ да вземе мерки за възстановяване на пътя.

„Ние искаме път, който е нормален за придвижване. Всички хора от района си купуват винетки за придвижване до съседните села или до града. Парите от тях отиват за възстановяване и строителство на пътища – в нашия район такова нещо не се случва“, изрази недоволството на своите жители кметът.

Към думите му се присъединява и Биляна Алтънова – председател на Инициативния комитет, който организира протеста. „Пътят е под всякаква критика, козметичните му ремонти траят кратко и отново възникват нашите проблеми. Жителите сме склонни на всичко, дори на гражданско неподчинение, дори до затваряне на пътя“, каза тя и подчерта другите проблеми в селото – качеството на  питейната вода и на водата за напояване.

Пред протестиращите говори и инж.Емануил Манолов, кмет на Община Павликени. „Разчитаме много на АПИ при съставянето на бюджет 2017 да заложат пари за ремонт на тази отсечка. По нея пътуват линейки, пожарни коли, ученическите автобуси, Вашите леки и товарни автомобили и проблемът е общ. Отчитаме факта, че бяха направени две отсечки от по 7 км на територията на нашата община, но искаме още!“, каза инж. Манолов.

По отношение на проблема с водите в селото, градоначалнитъ уточни, че Община Павликени е внесла свой проект по Програмата за развитие на селските райони, чрез който да бъдат ремонтирани 33 км водопроводи в селото и да бъде изградена механична пречиствателна станция. Общината е издала предписание и до ВиК Йовковци да ремонтира дренажната обвивка около кладенците на с.Караисен.