Спряха прокопаванията за подземна оптична мрежа
Спряха прокопаванията за подземна оптична мрежа / Dariknews.bg

Кметът на община Шумен Любомир Христов разпореди да бъдат спрени строително-монтажните работи, които се извършват от „Телеинженеринг" ЕООД, гр. Шумен за изграждане на подземна канална мрежа за оптични кабели, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

Мрежата се изгражда за нуждите на „Нетуоркс -България" ЕООД.

Обектите се намират в кв. „Б. Българанов" 1 и 2, „Гривица", „Топхане", „Пети полк", „Еверест" и по улиците „Ген. Столетов", „Тича", „Стара планина", „Червена стена", „Кишинев", „Граф Игнатиев", „Боровец", „Средна гора", „Нишава", „Ген. Радецки", „Самара", „Ген. Драгомиров", „Искър", „Бели Лом", „Ген. Скобелев", „Софийско шосе","Асен Златаров", и „Северна".

Причина за спиране на строително-монтажните работи са констатирани нарушения от страна на изпълнителя. Не са спазени изискванията по Закона за устройство на територията, според които той е длъжен най-малко три дни по-рано да уведоми общинската администрация за предстоящото засипване на новоизградени или преустроени подземни съоръжения. В община Шумен не е постъпило такова уведомление. Пак по ЗУТ изпълнителят е длъжен да вземе мерки за запазване от повреди и разместване на заварени подземни и надземни мрежи и съоръжения, геодезически знаци, зелени площи, декоративни дървета и други.

Според заповедта на кмета на община Шумен Любомир Христов строителството може да продължи след отстраняване на допуснатите нарушения. Тя е връчена на управителя на „Телеинженеринг" ЕООД Вахаршак Хачадурян на трети октомври.