Апелативният съд във Велико Търново даде ход на делото срещу стрелеца от Лясковец
Апелативният съд във Велико Търново даде ход на делото срещу стрелеца от Лясковец / netinfo

Апелативният съд във Велико Търново даде ход на делото срещу стрелеца от Лясковец.  Миналата година Петко Петков бе осъден от окръжните магистрати на доживотен затвор без право на замяна заради това, че застреля баретата Емил Шарков, който заедно със свои колеги бе изпратен на акция в барикадираното жилище на 55- годишния мъж. Обвиняемият отговаря пред Темида и за опит да умъртви още петима спецполицаи.

Минути преди първото заседание пред Апелативния съд, обвиняемият Петко Петков отново заяви, че е невинен. „Всичко е заради имотната мафия, която иска да ми вземе скъпите и стратегически имоти в центъра на Лясковец“, каза той.

Процесът срещу Петков бе образуван по протест на Окръжната прокуратура в старата столица и въззивни жалби от защитата на 55-годишния подсъдим и от самия него. Петко Петков е представляван от четирима адвокати, които заявиха, че неговите действия във фаталния 14 март 2014 година са били неизбежна самоотбрана.

„Когато имаме противоправно нападение, този, който е застрашен живота му, имота му, има право да се отбранява. Това е застъпено вече в нашата жалба но ще бъде и нашата основна теза“, каза защитникът Виктор Костов.

Бащата на убития при спецакцията Емил Шарков сподели, че се надява присъдата на Окръжния съд да бъде потвърдена. „Този човек въобще не е спазвал законите, не се е подчинявал на нищо. Много добре е знаел, че полиция идва, не се е подчинил на заповедта им и според мен си заслужава наказанието“, коментира почерненият родител.

На Петко Петков бяха предоставени исканите от него 480 страници събрани по досъдебното производство писмени доказателства. Съдът отхвърли искането на майката на Петков-Стефанка Савова да бъде конституирана като защитник по делото. Магистратите се мотивираха, че Савова е била свидетел и е разпитвана по досъдебното производство и това създава процесуална пречка да е защитник.

Съдия Жеков изчете депозираното от четиримата адвокати на обвиняемия допълнение към жалбата срещу постановената от първата инстанция присъда. В нея подробно се обяснява, че не е имало основание за провеждане на специализирана операция от СОБТ срещу Петко Петков. "Целта на акцията е била задържане на лице с 4 огнестрелни оръжия с изтекъл регистрационен срок. Срещу Петков обаче не е имало данни за извършено тежко престъпление", се казва в допълнението към жалбата.

По време на заседанието преминаха пледоариите на обвинението и на адвокатите на Петков. Ако делото не бъде отложено за събиране на нови доказателства, най- вероятно решението ще бъде обявено в едномесечен срок, информираха от кулоарите на Темида.

Преди 10 месеца Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката присъда от доживотен затвор без право на замяна за Петко Петков. Наказанието му бе отредено заради кървавата баня на 14 март 2014 г, когато отряд барети атакува жилището му, а той откри огън срещу тях, уби 40-годишния спецполицай Емил Шарков и рани петима негови колеги. Съдът реши, че Петко Петков е виновен и за незаконно притежаване на 4 броя ловни оръжия и 344 патрона. Петко Стрелеца ще трябва да заплати общо 380 000 лв. кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 000 лв. на единия от ранените барети, заедно с лихвата. Първата съдебна инстанция разпореди Петков да плати 33 814 лв. разноски по делото, 3297 лв. разноски по досъдебното производство, както и 15 600 лв. държавна такса на предявените граждански искове.