Над 63% от работодателите се обявяват против сливането на празничните дни, заяви пред NOVA Димитър Бранков.

Бизнесът иска правителството вече да не слива почивни дни и така работните съботи да отпаднат. Според работодателите така се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които работодателите почти отписват.
Още през пролетта от Асоциацията на индустриалния капитал у нас пресметнаха, че икономиката на страната ни губи между 300 и 400 млн. лева от дългите празнични дни през тази година.

Бизнесът иска да се сложи край на дългите почивки

Бизнесът поиска да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне работната събота. „Държавата не функционира, банките не функционират. Нотариуси и куп други институции, които имат значение, не само за нашия бизнес, но и за личния ни живот, не функционират", заяви Димитър Бранков.

По думите му статистиката сочи, че България не е сред страните с най-много официални празници, нито с най-високите отпуски. По-скоро сме някъде в средата.
„Това е един несъществен въпрос за бизнеса и за работниците. Има по важни въпроси", заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа".

Почивката, дори и само ден повече, е най-мечтаното време за всеки работещ. Ще има ли сливане на почивни дни около празници, решава изпълнителната власт във всяка държава.

Бизнесът губи 400 млн. лева на година от сливането на празници (ВИДЕО)

В съседна Гърция - положението с почивните дни е аналогично на това у нас. Сливане на почивни дни има, а след това този ден се отработва.

Във Франция също се случва почивни дни около празници да се сливат. Това се случва или с пускане на отпуск или чрез договорка между работодател и служител. А отработване, както при нас - няма. Официалните празнични почивни дни в страната са общо 10. Любопитен факт е, че на първи май е гарантирано заплащането на празничен труд.
В Италия обаче, ако служител иска да почива и ден повече, а не само един ден през седмицата, трябва да си пусне отпуск. Италианците имат право на минимум 20 дни годишен отпуск и 12-13 дни почивни празнични дни.

САЩ остават единствената държава, в която няма установен законово гарантиран отпуск.
В Китай пък платеният отпуск е до 15 дни, а размерът зависи от стажа на служителя. За сметка на това обаче има няколко национални празника, за които се почива по седем дни - Китайската нова година и националния празник на страната.

За да работите по-добре, работете по-малко

Японците имат право на 18 дни годишен отпуск, но взимането им накуп се смята за лошо възпитание. Затова и често почиват само по 8 дни. Но за сметка на това имат много празници - средно по 18 на година.

Бразилците пък са рекордьори с най-дълъг отпуск в света - минимум 41 дни годишно. А само заради карнавала в Рио де Жанейро официалните почивни дни са цяла седмица.