Община Мездра кандидатства с три проекта за над 13 млн. лв.
Община Мездра кандидатства с три проекта за над 13 млн. лв. / Дарик Враца - архив

Община Мездра внесе три проекта в Държавен фонд „Земеделие“, които се финансират от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Трите предложения са за реконструкция на улици и тротоари в гр. Мездра, за рехабилитация и реконструкция на общински път, и реконструкция на водопроводната мрежа в четири села. Те са на обща стойност 13 400 000 лв.

По първия проект се предвижда полагане на нова настилка и монтиране на нови тротоари и бетонови бордюри на два участъка от улиците „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“ в Мездра, както и цялата улица „Димитър Благоев“. Общите площи на пътната настилка, която трябва да се положи е 11 531 кв. м., а на тротоарите  - 4 763 кв. м. Проектът предвижда и повдигане на шахтите, отводняване, монтиране на бордюри около дърветата, като се запазва действащата регулация. Стойността на проекта е 1 952 839 лв.

Реконструкцията на четвъртокласния  път от с. Дърманци до с. Ослен, община Криводол е един от приоритетите на общинската администрация, поради което е включен в проектите за финансиране от Програмата за развитие на селските райони. Трасето е с дължина 13 840 м., като ще бъдат укрепени и пропаднали участъци от пътя между селата Дърманци и Лик. Вторият участък е между гр. Мездра и с. Руска бела, и е с дължина 500 м. Стойността на проектното предложение е  5 867 022 лв.

Високото ниво на В и К-услугите и успешното управление на отпадъчните води са важен показател за качеството на живот, което е в основата на третия проект, подготвен от Община Мездра. Той предвижда реконструкция на водопроводната мрежа в селата Брусен, Зверино, Долна Кремена и Моравица, както и пречиствателно съоръжение в последното населено място. При помпената станция в с. Моравица, каптаж „Макрешница“, откъдето селото черпи вода, ще бъде изградено и пречиствателно съоръжение. Така ще се използват по-ефективно водните ресурси и ще се подобри средата и качеството на живот на над 3 500 души.

Проектът за реконструкция на В и К-мрежата на община Мездра събра максимален брой точки – 100. Другите два проекта имат съответно 67 и 65 т.

Стремежът на кметa на Мездра инж. Генади Събков е да подобри качеството на живот на жителите на общината и с грижа към тях, търси всички възможности за финансиране, които предоставя Програмата за развитие на селските райони.