Осъдиха четирима мъже за бракониерство на дървесина
Осъдиха четирима мъже за бракониерство на дървесина / dariknews.archive

Четирима мъже получиха присъди за престъпления, свързани с незаконно транспортиране и добив на дървесина, след обвинение на Районна прокуратура – Троян, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Иван К. е осъден на година и половина затвор при строг режим и глоба от 5000 лв. в полза на държавата. Той е признат за виновен в това, че между 24 октомври 2012 г. и 14 февруари 2013 г. в с. Дълбок дол като управител на „Троянски балкан” ООД съставил и преправил съдържанието на множество официални документи – 27 превозни билета за транспортирана дървесина, в които удостоверил неверни обстоятелства. Той е признат за виновен и по обвиненията, че на 3-4 януари 2013 г. в дърводелски цех на фирмата в Дълбок дол съхранил незаконно добит дървен материал (15 дървета от издънков благун, равняващ се на 11,54 кубични метра дърва за огрев, на стойност 692,61 лв.), както и за това, че с цел да набави за себе си имотна облага придобил чужди движими вещи (дървесина) - 5 дървета от издънков благун на стойност 112,17 лв., за които знаел, че са откраднати от поземлен имот, собственост на община Троян.

Христо Б., Милан К. и Пламен К. са осъдени на една година условно и глоба по 1000 лв. в полза на държавата. Тримата са признати за виновни в това, че без редовно писмено позволително отсекли 20-те дървета от издънков благун от имоти на Държавно горско стопанство – Троян, и общината.

Присъдата на четиримата подлежи на обжалване пред по-висш инстанционен съд.