Първо гласуване в ООН с Кристалина Георгиева
Първо гласуване в ООН с Кристалина Георгиева / БГНЕС, архив

На закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН днес ще се състои шестото предварително гласуване от процедурата за избор на нов генерален секретар на ООН.

В това гласуване за първи път ще бъде включена новата българска кандидатка за високия пост - Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси. Нейната номинация беше издигната официално от българското правителство на 28 септември на мястото на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която остава в надпреварата като самостоятелен кандидат.

Кристалина Георгиева: Аз мога да постигам резултати

Днешното гласуване се смята за най-важното до този момент, защото ще бъде първото, в което петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, ще използват цветни бюлетини, отбелязва Асошиейтед прес. Така, въпреки че вотът ще е таен, всеки от десетте кандидати ще разбере дали ще бъде блокиран от една или повече от държавите с право на вето - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Досега в надпреварата води бившият португалски премиер Антониу Гутериш, припомня Франс прес, която отбелязва, че Кристалина Георгиева има сериозни шансове.

Кристалина Георгиева казва, че се чувства готова да оглави ООН

Според неназовани дипломати от страни членки на Съвета за сигурност, цитирани от ТАСС, ще са необходими още най-малко две гласувания, за да може Съветът да вземе окончателно решение. Според съществуващите правила претендентът трябва да събере подкрепа от най-малко 9 гласа, включително на петте постоянни членки. След това името на кандидата, който изпълни това условие, ще бъде предложено за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

Източник: БТА