Унгарските власти може да наложат забрана на миграционните квоти през ноември
Унгарските власти може да наложат забрана на миграционните квоти през ноември / Guliver/Getty Images

Унгарският парламент може да внесе поправките в конституцията за забрана на задължителното разселване на мигранти от ЕС на 8 ноември, а самата забрана ще влезе в сила до средата на ноември. Това заяви на пресконференция Лайош Коша, председател на парламентарната група на управляващата партия в Унгария Фидес, цитиран от Ройтерс.

Коша каза също, че Унгария остава ангажирана с членството си в ЕС.

На същата пресконференция премиерът Виктор Орбан заяви: "Трябва ясно да заявим, че без одобрението на унгарския парламент Брюксел не може да заселва мигранти в Унгария. И трябва ясно да заявим, че забраняваме принудителното разселване на мигранти".

Огромно мнозинство от унгарците, гласували на референдума в неделя, отхвърлиха миграционните квоти на ЕС, но референдумът се оказа невалиден поради ниска избирателна активност.

Орбан подава оставка, ако унгарците гласуват "За" мигрантските квоти

Това лиши Орбан от пълна победа, а радикалната националистическа партия "Йоббик" вчера го призова да подаде оставка, отбелязва Ройтерс.

Унгарският премиер обаче посочи, че дори и референдумът да не е правно обвързващ, той му е дал силен политически мандат да оспори действията на Брюксел, тъй като над три милиона избиратели са отхвърлили квотите.

Орбан е един от най-шумните противници в ЕС на имиграцията. Миналата година Унгария беше основната входна точка към Шенгенското пространство за мигрантите, които пътуваха по суша, но престана да е такава, когато унгарският премиер затвори границите с Хърватия и Сърбия с издигането на ограда с бодлива тел.

Унгария още преди това се бореше срещу мерките на ЕС за разселване, които бяха изготвени в пиковия момент на кризата през 2015 г. и определиха квоти за държавите членки на съюза, предвиждащи, че всяка от тях трябва да приеме определен дял от мигрантите за срок от две години. Заедно със Словакия Будапеща заведе съдебен иск срещу плана.

Орбан заяви вчера, че референдумът и планираното ново законодателство няма да могат да предотвратят разселването на 1300 мигранти според плана на ЕС, ако Унгария загуби делото.

Той обаче посочи, че новото законодателство, което ще бъде прието, ще осуети прилагането в Унгария на всякакви бъдещи миграционни квоти.

"Това, което можем да направим, е да не допуснем решения на ЕС, взети след референдума и изменението на конституцията, да влизат в сила в Унгария", каза Орбан.

Конституционните поправки ще бъдат внесени за разглеждане в парламента на 10 октомври, заяви на днешната пресконференция Коша, цитиран от ТАСС. Той добави, че дебатите по приемането им ще са на 17 октомври. "Фидес подкрепя предложението на правителството за промяна на конституцията в светлината на референдума за миграционните квоти".

Източник: БТА