Бивш общинар иска 25 000 лв. от прокуратурата заради несправедливо обвинение
Бивш общинар иска 25 000 лв. от прокуратурата заради несправедливо обвинение / netinfo

Бивш служител в община Разград заведе иск за 25 000 лв. срещу прокуратурата заради несправедливо обвинение. Експертът по транспорт Васил Цонев бе обвиняем в процес, свързан с разпределение на субсидии за автобусни превози в размер на 5586,55 лв. в периода 2008-2010 г., но бе оправдан на всички инстанции, на пробация бяха осъдени двамата превозвачи, които са получили тези средства.

Предварителното производство и съдебните процеси обаче продължили от 2011 до 2015 г., през което време общинарят получил стрес, изпаднал в депресия, под натиск преминал на трудов договор от държавната длъжност, по-късно бил преместен на по-ниска длъжност, а впоследствие и освободен от общинска служба. Появили се и здравословни проблеми, защитата представи днес в Окръжен съд-Разград общо 41 амбулаторни листа.

На първото съдебно заседание бе разпитан като свидетел бившият пряк началник на Васил Цонев – вече също бивш общински служител Мирослав Добрев. Той разказа, че след като започнало разследването Цонев станал нервен, след като преди това бил спрял цигарите, започнал отново да пуши, и то по 3 кутии на ден, променило се отношението към него и на някои от колегите му.

Показания даде и 31-годишният син на Цонев – Николай. Той разказа, че до 2011 г. баща му бил доволен от живота и работата си човек, а след началото на разследването това коренно се променило. По думите му баща му станал изнервен, реагирал на дребни битовизми, оплаквал се от промененото отношение на хората.

Делото бе отложено заради искане и на прокуратурата, и на защитата да бъде изготвена комплексна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, която да обясни дали заболяванията, описани в 41 амбулаторни листи могат да се обяснят със стрес и психически тормоз от разследването и съдебния процес. Разноските по експертизата двете страни да си поделят -  разпореди съдът и отложи делото за 1 ноември.