Започна работа Детско полицейско управление в Силистра
Започна работа Детско полицейско управление в Силистра / netinfo

Започна работа Детско полицейско управление в Силистра, съобщиха от ОД на МВР. Инициативата се реализира с третокласници от ОУ „Св.св.Кирил и Методий” и е част от Националната програма „Детско полицейско управление”, чийто официален старт бе даден през месец май тази година.

Ирена Мърова, инспектор в Детска педагогическа стая при РУ-Силистра, въведе третокласниците в тематиката, с която предстои да се запознаят през идните месеци. Под вещото й ръководство те успяха да систематизират и допълнят знанията си за устройството и функциите на полицията. Научиха повече за специфичните задачи, които изпълняват служителите в охранителна, криминална и пътна полиция, както и за униформите и отличителните им знаци.

Децата се превъплътиха в ролята на разследващи полицаи и успяха да разкрият „кражба” на телефон, както и да заловят злосторника, който бе принуден не само да върне открадната вещ, но и да се извини на потърпевшия.

През следващите месеци бъдещите полицаи ще се обучават по теми, свързани с безопасността на движението по пътищата, хулиганството, вредата от употребата на наркотици и тютюневи изделия, оказване на първа долекарска помощ и др., както и ще имат практически занятия по детска полицейска лична защита.

Основни партньори в реализирането на Детско полицейско управление в Силистра са Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и ОС на БЧК.

 

Първо занятие проведоха днес и децата от Детско полицейско управление в СОУ „Христо Ботев”- Тутракан, а през следващата седмица предстои това да се случи и в СОУ „Васил Левски”- Дулово.