Условни присъди за двама за серия улични грабежи на телефони
Условни присъди за двама за серия улични грабежи на телефони / Guliver Getty Images

Районният съд във Варна осъди двама младежи за извършени серия грабежи на мобилни телефони от ученици, съобщиха от съдебната пресслужба.

Две години и 4 месеца затвор условно получи 25-годишният С. Ангелов, който в периода 22 март - 13 април 2014 г., след употреба на сила и заплаха спрямо малолетни и непълнолетни тийнейджъри е отнел общо 4 мобилни апарата.

На 18-годишния А. Любенов, който е осъществил в съучастие с Ангелов един от грабежите - на 12 април 2014 г., беше наложено наказание от 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.

Самите грабежи са извършени по идентичен начин, на оживени места - в подлези, край заведения за хранене или пешеходни алеи. Пострадалите подрастващи били застигани, заплашвани и принуждавани със сила да дадат мобилните си телефони. SIM картите са изхвърпяни непосредствено при грабежите, след което телефоните били продавани срещу символични суми в заложни къщи.

Двамата подсъдими са без образование, безработни и неосъждани досега. Причинените щети към момента са възстановени на пострадалите. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.