„Западен свят на НВО е новият играч, който ще промени правилата на играта
„Западен свят на НВО е новият играч, който ще промени правилата на играта / netinfo

Кино-ценители, журналисти, дългогодишни партньори на НВО България и знаменитости изгледаха пилотния епизод „Оригиналът" на голям екран в киносалон G8 в София, едновременно с НВО прайм-тайм премиерата му в България - 21:00, понеделник, 3 октомври.

Половин ден по-рано, едновременно с US аудиторията, зрителите на онлайн услугата HBO GO и линейния канал НВО бяха сред първите в света, които видяха впечатляващата „шапка" на сериала, в която робот създава с лазерна точност тъканите на „Витрувиански човек" - бъдещ „приемник" в увеселителния парк за възрастни „Западен свят". Голямата изненада в началните надписи бе името на Рамин Джавади, автор на вманиачаващата музика на Game of Thrones.

"Westworld" обаче не е новият Game of Thrones, той е много повече от това," написата броени дни преди премиерата IndieWire. „Многопластовата интерпретация на „Западен свят" на НВО е новият голям играч, който ще промени правилата на играта," отбелязаха LA Times.

Развиващ се на кръстопътя на близко бъдеще и въображаемо минало „Западен свят" е научно-фантастичен уестърн трилър за атракционен парк  с роботи, чиято мисия е да пресъздадат атмосферата на Дивия Запад по възможно най-опасния и вълнуващ за гостите си начин. Досега представян като „мрачна одисея за зората на изкуственото съзнание и еволюцията на греха, изследваща свят, където всяко човешко желание, без значение дали е благородно или низко, може да бъде задоволено", сериалът е базиран на филм на Майкъл Крайтън от 1973-та година, който в момента също може да бъде гледан на HBO GO.

Сериалът на НВО е кино изживяване от брилянтните умове на сценариста и режисьор Джонатан Нолан (Interstellar, The Dark Knight) и продуцента Джей Джей Абрамс (Star Wars: The Force Awakens, Star Trek). Нолън казва: „Като надграждаме изключително провокативната концепция на оригиналния филм, ние искахме да повдигнем въпроса: Ако можехме напълно да се потопим в една фантазия, в която можем да правим каквото си поискаме, без последствия, щяхме ли да открием неща за себе си, които иначе не ни се ще да знаем?"

Актьорският състав на „Западен свят" е повече от впечатляващ: Сър Антъни Хопкинс е творческият директор, главен програмист и основател на „Западен свят", д-р Робърт Форд, който има безкомпромисна визия за парка.

Евън Рейчъл Ууд е Долорес - красива и мила провинциалистка, дъщеря на фермер, която започва да открива, че цялото й идилично съществувание е всъщност една сложно-устроена лъжа. Джеймс Марсдън („Циклопа" от филмите X-men), e новодошлият в малкия град в прерията Теди, който скоро проявява както чара, така и таланта си с револвера.

4-кратно номинираният за „Оскар" Ед Харис е безименният „мъж в черно", сочен за „квинтесенция на злото у един човек"... Впрочем в саундтрака на пилотния епизод прозвуча и вариация на Paint It Black на The Rolling Stones.

New York Magazine и Vulture заковаха в един глас: „... съвършено улучва настоящия поп-културен момент." Чак ви става страшно.

​За повече информация - моля, следете www.facebook.com/HBOBG & http://pressroom.hbo.bg/