Ивайло Калфин: Аз съм най-неудобния опонент на ГЕРБ на втори тур
Ивайло Калфин: Аз съм най-неудобния опонент на ГЕРБ на втори тур / Dariknews.bg

Основната ни цел е да покажем абсолютно различна физиономия на президентската институция, която през последните 5 години беше обезличена. Това каза в Стара Загора кандидатът за президент от АБВ Ивайло Калфин. Той допълни, че се страхува кандидатурата на ГЕРБ да не повтори същия сценарий и определи себе си като най-неудобния опонент на ГЕРБ на втори тур.

Ще настоявам ГЕРБ да даде оценка на Росен Плевнелиев за изминалия мандат дали е бил успешен президент, каза Ивайло Калфин. Според него Плевнелиев е бил успешен с това, че си е мълчал.

„Институцията на държавния глава няма преки изпълнителни функции, но тя може да върши нещо изключително важно. Тя може да бъде тази, която да постави въпросите на обществото. Днес те са свързани с бежанци, със сигурност, икономическо развитие, социална система. Трябва да има публичен диалог по тези теми и да има решения".

Във външно политически план има много неизползвани възможности на президентската институция, смята Ивайло Калфин - като например при темата с бежанците. Според него много често се говори за интеграцията на бежанците, но интеграцията става с хора, които са решили да останат в България, а такива няма.

Ивайло Калфин ще настоява за публични дебати в предизборната кампания. Той е категоричен, че една активна президентска институция дава достойно на българските граждани.