За пети път удължават разследването срещу майката, убила бебето си в Сталево
За пети път удължават разследването срещу майката, убила бебето си в Сталево / Дарик радио, Хасково, Архив

С още 2 месеца, за пети път бе удължен срокът на разследването срещу убилата новороденото си бебе 33-годишна Невена Тенева от димитровградското село Сталево. Поредното удължаване на разследването е по указания на Окръжна прокуратура-Хасково, като районната в Димитровград очаква резултатите от две експертизи- психолого-психиатрична и съдебно-медицинска. Новият срок изтича на 26 ноември, уточниха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Убийството бе разкрит в нощта на 27 януари, след сигнал от кмета на с. Сталево Пею Колев. Жени от селото го информирали, че видимо бременната Невена вече не е, а бебе няма. Първоначално съмненията на хората от Сталево били, че е продала новороденото, тъй като вече има две момчета от различни бащи, които отглежда сама. Пред полицаите първоначално 33-годишната жена отричала бременност и раждане, но след като я повели за медицински преглед при гинеколог, признала, че в първите дни на януари родила момиченце сама в стаята, където спели другите й две деца, изнесла голото бебе на студа и го оставила там. По-късно сложила телцето му в чувал и го захвърлила зад къщата, където го намерила и полицията.

След 3 денонощия в ареста районната прокуратура в Димитровград й наложи най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Разследването е за убийство от майка на рожбата й веднага след раждането, като законът предвижда наказание до 3 г. затвор.

 

От нощта, в която случаят бе разкрит, двете момчета на Невена са настанени в приемно семейство, като контактите й с тях продължават под надзора на „Закрила на детето“. Невена е подала молба децата да й бъдат върнати и за целта изпълнява предписаните и от социалните мерки, като посещава психолог. Започнала е работа и полага усилия да им осигури по-добри условия за живот. Работи и за повишаване на родителския си капацитет, съгласно предписанията от "Закрила на детето". Убийството на момиченцето обяснява с това, че се уплашила, след като го родила, тъй като то не изплакало и било посиняло.