Изградена е площадка за разделно събиране на строителни материали
Изградена е площадка за разделно събиране на строителни материали / Дарик Сливен

Строителното разрешение за изграждане на площадка за разделно събиране и третиране на строителни отпадъци в община Сливен е дадено, приключени са и необходимите процедури. Това съобщи Николай Бакързжиев, началник отдел „Екология" в общината.

Фирмата, стопанин на площадката има всички разрешителни документи, съгласувани с РИОСВ Стара Загора и лицензи не само за сепариране, но и за транспортиране на строителни отпадъци, уточни още Бакърджиев.

„ Това е една от добрите придобивки за общината, тъй като по Закона за управление на отпадъците всяка община трябва да има такава площадка за строителни отпадъци. И по всяка вероятност ще се сключват Споразумения с частни инвеститори. Така общините ще бъдат облекчени финансово", коментира още Николай Бакърджиев.

Община Сливен ще обяви на сайта си ще местоположението на площадката и условията, при които всеки гражданин ще може да предоставя строителните отпадъци от ремонтната си дейност. По закон фирмите, които се занимават със строителство и събаряне на сгради са задължени предварително да си разделят отпадъците по видове на място, и след това да ги предоставят на лицензираните оператори, каза още експертът. Очаква се скоро площадката да започне да функционира.

Бакърджиев информира още, че в местността „Рамануша" е създадено нерегламентирано сметище от земни маси и строителни отпадъци. До края на годината незаконното сметище е предвидено за почистване, уточни още Бакърджиев.

От общината апелират гражданите да подават сигнали за нарушения на тел. 044/ 611 263. Според Наредбата за управление на отпадъците максималната глоба за нарушителите е 2000 лв.