XII Национален поетичен конкурс Нова Загора 2016
XII Национален поетичен конкурс Нова Загора 2016 / община Нова Загора

С Националния поетичен конкурс "Нова Загора 2016" започнаха проявите в общината, посветени на Празника на Нова Загора, 14 октомври - Петковден.

В Художествена галерия „Руси Карабиберов" се състоя награждаването на победителите в Дванадесетия национален поетичен конкурс, в който взеха участие 95 поети от над 40 населени места. На събитието присъстваха народният представител в 43-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на ОбС Нова Загора - Георги Николов, заместник-кметът на Общината Ивайло Енев, гости и приятели на Нова Загора.

На тържествената церемония по награждаването на лауреатите беше и председателят на журито, носителят на литературните награди „Атанас Далчев", „Дамян Дамянов", „Милош Зяпков" и „Добри Чинтулов", поетът Деньо Денев. Негови помощници в нелекия избор тази година бяха Елена Арабаджиева, секретар на НЧ „Диньо П. Сивков -1870" и Веска Павлова - литературовед.

Деньо Денев сподели своите впечатления от творбите на участниците в конкурса, като изтъкна, че е имало много стойностни и хубави произведения, заслужаващи да бъдат отличени. Той изказа благодарност на всички участници и им пожела вдъхновение и успех.

Носителят на първа награда тази година е Елена Паскалева Дечкова от Стара Загора. Второто място зае Мариела Иванова Русева от Варна, а трето - Павлина Великова Стаменова от Разград. Всеки от наградените автори имаше възможността да прочете свое произведение и да сподели своите чувства и мисли. За втора поредна година Наградата на кмета на Община Нова Загора се присъди на новозагорската поетеса Златина Великова.

Престижното отличие връчи заместник-кметът Ивайло Енев. Той изказа благодарност към организаторите и участниците в поетичния конкурс и заяви готовността на общинското ръководство той да продължи и в бъдеще.

По инициатива на народния представител Галя Захариева, тази година беше връчена и една специална поощрителна награда на участник в конкурса от общината, която получи Иван Минчев Минчев. Депутатът Захариева приветства всички автори и приятели на поезията, като изтъкна възпитаващата роля на техните произведения на изкуството, пожелавайки им нови хоризонти и висоти.

Изкуството е най-възвишената радост, която човек дарява на себе си и околните. В това се убедиха всички присъстващи, които заедно се насладиха на приятната вечер в галерията. Защото освен от красивите думи на поетите -участници, гостите и приятелите на поезията останаха очаровани и от изящните гласове на възпитаниците на ОШИ „Илия Аврамов" и наситените с много чувства и емоции, творби на новозагорските художници от експозицията „Есенен салон 2016".