В пет училища в Лудогорието и тази година ще има „час на полицая“
В пет училища в Лудогорието и тази година ще има „час на полицая“ / Радка Минчева, архив

Петте детски полицейски управления, които бяха открити през месец май 2016 г., отварят врати в Разградско – съобщават от ОДМВР-Разград. Те са в: ОУ“Никола Икономов“-Разград, ОУ„Васил Априлов”-Исперих, ОУ„Христо Смирненски”-Кубрат, СОУ"Св.св. Кирил и Методий"- Завет, както и в едно училище в община Лозница.

Поне веднъж седмично децата ще имат "час на полицая". Идеята е в това време да се провеждат лекционни и практически занятия. Целта на инициативата е да се формира чувство на уважение към законността и реда, към човешкия живот, да се възпитат децата в нетърпимост към проявите на насилие, агресия, хулиганство.

В ОУ„Никола Икономов” – Разград занятията стартират на 5 октомври със запознаване на учениците и въведение в курса „Детска полицейска академия”. Те ще научат и как се оказва долекарска помощ, ще слушат лекции за вредите от тютюнопушенето, алкохола, за дейността на охранителна полиция. Сериозно внимание ще бъде обърнато на пътната безопасност, както и какви са начините за лична защита при нападение. Предвидени са и часове по криминалистика, когато децата ще разберат как се събират следи и веществени доказателства.

В часовете на полицая ще участват инспектори от Детска педагогическа стая, служители от група "Охрана на обществения ред", Научно-техническата лаборатория и "Пътна полиция". Освен лекции ще има практически занятия, викторини, ролеви игри. Предвидени са родителски срещи с участие на полицаи по проблемите, касаещи възпитанието и сигурността на децата.

Занятията на Детското полицейско управление ще се провеждат по предварително изготвен график и програма за лекционно и практическо обучение до месец юни 2017 г.