Възстановяват мостика на варненския плаж
Възстановяват мостика на варненския плаж / снимки: Дарик Варна и Център по хидро- и ареодинамика

Известното рибарско мостче на Северния плаж във Варна ще бъде възстановено по проект, изготвен под систематичното ръководство на Центъра по хидро- и ареодинамика (ЦХА), който е част от структурата на Българска академия на науките. Проектът, заедно с този за модернизацията на рибарското пристанище в местността „Карантината"(на снимката долу), специалистите от Центъра са разработили по договор между община Варна и БАН.

Възстановяват мостика на варненския плаж
netinfo

„Работихме по тези проекти с удоволствие, защото мостикът на Северния плаж е един от символите на града, а рибарското пристанище ще даде нов облик на града като цяло", обясни ръководителя на ЦХА проф. д-р инж. Румен Кишев. И добави, че като основни съизпълнители по този проект са се включили най-добрите варненски специалисти от известни частни и държавни фирми. По думите му реализацията на проектите ще се финансира по оперативните програми, по които ще кандидатства община Варна.

Тази година Центърът по хидро и аеро-динамика чества 40-години от създаването си. Кулминацията на тържествата ще е на 10 и 11 ноември. Първият ден в сградата на ЦХА ще има Ден на отворените врати и Общо събрание, на което ще бъдат отличени бивши и настоящи служители за приноса им при създаването и развитието на ЦХА. На 11 октомври, вторник, в хотел „Черно море" ще се проведе юбилейна научна сесия, на която ще присъства и председателят на БАН акд. Стефан Воденичаров. „Участие в тази сесия ще вземат и много наши и чужди учени, партньори с интересни доклади. Ще направим ретроспекция на историята на Центъра и ще припомним големите и важни проекти, по които сме работили през годините", каза проф. д-р инж. Кишев.

От създаването си досега Центърът по хидро- и аеродинамика се е развил като световно известен експериментален комплекс от високо качество и с върхови постижения в областта на корабната хидродинамика. Учените от Центъра редовно работят по различни изследователски програми на ЕС и НАТО. Носители са на годишна награда на НАТО за научни разработки в областта на военноморската техника. „Изключително се гордеем с потенциала, които имаме. Ще отбележа само, че наши млади кадри са носители на различни национални награди", обясни още ръководителят на Центъра.

Друг голям проблем, по който експертите са работили, е по линия на известните вече „зелени технологии". Екипът на българския център, в сътрудничество с голяма немска компания и със сертификат на Американския корабен регистър, е разработил технологията за моделни изпитания на енергоспестяващи устройства за кораби от различен тип, които пестят гориво и понижават процента на изхвърлените изгорели газове в атмосферата. С такива устройства вече са снабдени стотици кораби, отчитат с гордост от ЦХА.

ЦХА е създаден преди 40 години с финансовата и експертна помощ на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и на Международната морска организация (ИМО) като научноизследователски и експериментален център в областта на хидродинамиката на кораби, плаващи обекти и съоръжения. С подкрепата на тези организации и на българското Правителство, както и с помощта на специалисти от водещи в света институции в Англия, Германия, Холандия, Щвеция, Русия, Япония и САЩ е изградена научната инфраструктура и е подготвен високо квалифициран кадрови състав за широкоспектърната дейност на Центъра.

Възстановяват мостика на варненския плаж
netinfo

Той е национален научноизследователски център за фундаментални и приложни изследвания, провеждани посредством методите на физическо и числено моделиране и предназначени за решаване на научни и практически задачи в областта на корабната хидродинамика, аеродинамиката, водния транспорт, океанското и бреговото инженерство, възобновяемите морски енергийни източници, екологията, националната сигурност и отбраната и др. в полза на обществото.

От 2010 г. Центърът е териториално обособено звено в състава на Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. А. Балевски", с ролята на специализиран научно-експериментален комплекс за морски изследвания, трансфер на технологии и иновации, експертни оценки и консултации, образователно звено за обучение на студенти, курсанти, дипломанти, стажанти и докторанти в областите на своята професионална компетентност.

В Центъра по хидро- и аеродинамика е разработена и внедрена Система за Управление на Качеството съгласно ISO 9001:2008, сертифицирана от SGS , водеща в света компания за проверка, верификация, тестване и сертифициране.