Над 1700 деца от Разградско със силанти на зъбите, кампанията продължава
Над 1700 деца от Разградско със силанти на зъбите, кампанията продължава / Impact Press Group

1759 деца от Разградско на възраст от 5 до 8 години са със силанизирани зъби в периода 2011-2015 г. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция в Разград. Допълват още, че тазгодишната кампания от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст 2015-2020 г. се провежда от 12 септември но 20 ноември.

В този период ще се поставят силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 8 години. Предназначението на силантите е да предпазят зъбките на децата в първите години след пробива, когато са недостатъчно устойчиви на влиянието на храната и бактериите, а децата все още не могат да се справят добре с четката и пастата – обясняват от здравната инспекция.

Основни изпълнители на Програмата са лекари по дентална медицина, в партньорство с Регионална здравна инспекция, Регионален инспекторат по образование и общински администрации.

Регионален координотор на Програмата за Разградска област е д-р Теменуга Ангелова - лекар по дентална медицина.

Усилията на специалистите са насочени към:

- Повишаване нивото на информираност на децата и техните родители за необходимостта от профилактиката на оралните заболявания;

- Продължаване на здравното обучение и възпитание на децата, учениците, родителите и учителите на правилата за опазване на оралното здраве - правилна устна хигиена, флуорна профилактика, здравословно и балансирано хранене и контрол на въглехидратното хранене, редовно посещение при лекаря по дентална медицина и др.;

- Намаляване разпространението на зъбния кариес, чрез продължаване на кампаниите за профилактично прилагане на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 8 години и др.

За периода 2011 - 2015 година в Разградска област по Националната програма са силанизирани 5658 зъбки на 1759 деца на възраст от 5 до 8 години.

Лекарите по дентална медицина след проведени контролни прегледи върху силанизираните зъбки, констатират надеждна и ефективна защита срещу кариес.   Препоръките са насочени към по-голяма активност от родителите, с оглед подобряване денталното здраве на децата им.

Нелекуването на зъбния кариес и заболяванията на венците води до силна болка, загуба на зъби и заболявания на други органи и системи в организма.

Силантите предпазват от зъбен кариес, като образуват бариери между зъба и бактериите, които водят до кариес. Силантите защитават първите постоянни дъвкателни зъби в периода на растеж. Минерализацията в зъбните фисури (вдлъбнатинки или ямки) е относително ниска и това увеличава риска от развитието на кариес малко след пробива. Силантите предпазват дъвкателната повърхност до 2-4 г. след пробива - период, в който зъбите „узряват“, т.е. извършва се минерализацията на зъба. Според последни проучвания това окончателно се осъществява до 10 години след пробива и всяка защита от натрупаната храна върху зъба е полезна.

Процедурата силанизация е безвредна и безболезнена – уверяват от здравната инспекция. Включва първоначално изтриване с четка и почистване с безвреден дентален гел на натрупаната плака, изплакване с вода и подсушаване на зъба. Следва поставяне на тънък слой силант в ямките на зъба, чрез шприц и втвърдяване с дентална лампа. Детето може да се храни и приема течности след поставяне на силантите. Те са млечно бели на цвят и могат да останат в устата на детето до 4 години след поставянето, като се подновяват по всяко време при нужда. През този период опасността от кариес намалява, тъй като настъпва процес на минерализация на зъбките, което ги прави по-малко уязвими от влиянието на външни фактори, а  пораствайки децата усвояват умения за по-добра грижа за устната си хигиена.