Нов скандал в Ракитово: Бивши зам.-кмет и адвокат източили над 220 000 лева
Нов скандал в Ракитово: Бивши зам.-кмет и адвокат източили над 220 000 лева / Дарик архив

Бивши зам.-кмет и адвокат на Ракитово се изправят пред съда по обвинение, че са присвоили общо над 220 000 лева общински пари. Адвокат Лука Бельов и Момчил Арнаудов, който е бил заместник на Емилия Еленкова в мандата й от 2007 до 2011 година, са източили пари от сделки, които е трябвало да получи общината, както и с огромни хонорари.

Делото започна, но бе отложено, тъй като адвокатката на Арнаудов Елвира Панкова беше ангажирана по същото време с друго дело и не можа да се яви. Окръжният съд определи следваща дата на 19 октомври.

Лука Бельов е обвинен, че от 3 декември 2009 до 8 април 2010 година е присвоил 144 550 лева. Те трябвало да бъдат преведени на общината за частично платен, но неизпълнен от пловдивското дружество „Инжстрой инвест” договор за изграждане на подпорна стена. Спорът стигнал до частния съдия-изпълнител Величко Апостолов. Вместо номер на общинската сметка, Бельов посочил своя лична, по която била извършена транзакцията. После подсъдимият прехвърлял различни суми по друга своя разплащателна сметка, откъдето ги теглел – пак на части, за да не се налага да декларира произхода им, сочи обвинението.

Момчил Арнаудов пък ще отговаря пред Темида за абонаментен договор за правна помощ, сключен с Бельов на 20 октомври 2009 г., докато е замествал отсъстващата към момента кметица Емилия Еленкова. Не го е съгласувал с юрисконсулта на общината. В контракта е предвидено месечно възнаграждение от 1030 лева, а отделно за всяко явяване на дело са му изплащани хонорари между 250 и 22 763 лева. Така са нанесени щети на общинския бюджет за 76 454 лева. В обясненията си Арнаудов се оправдал, че не е чел договора, който е подписал. Известно е обаче, че е бил член на комисията по избора на победител измежду кандидатствалите в конкурса няколко дружества.

Първоначално досъдебното производство е било срещу Еленкова, но през август миналата година е продължило срещу заместника й и адвоката, които е трябвало да бранят интересите на общината. Самата Еленкова, призована като свидетел по казуса срещу двамата, също е подсъдима по друго дело за присвояване с особено големи размери чрез платени и неосъществени ремонти. По него пък Бельов и Арнаудов са привиквани за свидетели.

Подсъдимият юрист е от Пазарджик, регистриран е в местната колегия от 2000 година. Води се с чисто криминално минало, въпреки че срещу него е водено и друго наказателно производство. Не е осъждан. Като единствен доход е посочил 350 лева пенсия. Многократно е опитвал да пречи на разследването, като представял болнични. Често е призоваван по телефон заради невъзможност да ме връчат призовка. На 25 януари пак внесъл болничен, от който излизало, че е в столична клиника за миниинвазивна хирургия, но направена на място проверка показала, че не е там. На следващия ден пък бил заснет от камери да тренира във фитнес клуб в Пазарджик.

През 2009 г. неговото име бе замесено в скандали за високи хонорари и като юрист на Общинския съвет във Велинград в мандата на тогавашния председател Мустафа Джамбаз. Две години по-късно бе изправен пред съда по обвинение за имотна облага от 10 000 евро, като заблудил Мария Загорска, съпруга на арестуван за антики, че ще го освободи с връзките си с прокурор Ангел Пейков. Името му нашумя като защитник на известния сутеньор Васил Телбизов. След като влезе в затвора, той получи ново обвинение – че има списък с нарочени за убиване, сред които и личният му адвокат Лука Бельов.

Арнаудов е от град Костандово, семеен с три деца. Има основно образование. Осъждан е за документно престъпление на пробация за 10 месеца. През 2010 година той се опитал да използва фалшива диплома за средно образование от 96-то СОУ „Лев Николаевич Толстой“ в София в началото на мандата през 2007-ма.