САЩ са приели близо 85 000 бежанци миналата година
САЩ са приели близо 85 000 бежанци миналата година / Guliver/Getty Images

Съединените щати са приели само близо 85 000 бежанци през миналата финансова година, която приключи на 30 септември, предаде ДПА, като се позова на Държавния департамент.

Барак Обама планира да увеличи приема на бежанци в САЩ

72% от тези хора са жени и деца, съобщи говорителката на американското външнополитическо ведомство Елизабет Трюдо. Общо 84 995 бежанци са дошли в САЩ от 70 страни. 70% от тези хора обаче са от само пет държави - Демократична република Конго, Сирия, Мианма, Ирак и Сомалия.

Как живее едно сирийско семейство в Детройт?

САЩ планират да приемат 110 000 бежанци през финансовата 2017 г.
Междувременно американски апелативен съд отхвърли с единодушие жалбата на републиканския губернатор на Индиана Майк Пенс срещу съдебно решение на първа инстанция за спиране на изпълнението на негова заповед, забраняваща настаняването на сирийски бежанци в щата.

Пенс е кандидатът на партията за вицепрезидент на изборите през ноември.

Светът да се готви за по-голямо културно, етническо и религиозно разнообразие

Днес той ще участва в телевизионни дебати във Вирджиния с претендента на демократите за поста Тим Кейн. Те ще са единствените по рода си преди изборите. Миграцията е една от темите в предизборната кампания в САЩ. Кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп зае твърда позиция по въпроса.

Източник: БТА