САЩ мълчи за предпочитанията си в избора на нов шеф на ООН
САЩ мълчи за предпочитанията си в избора на нов шеф на ООН / Guliver/Getty Images

Американското правителство отказва да съобщи кого от кандидатите за нов генерален секретар на ООН предпочита и как се отнася към решението на България да замени предложената по-рано от нея за поста Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, предаде ТАСС.

"Няма да огласяваме предварително позицията на САЩ относно избора на следващия генерален секретар (на световната организация). Готови сме да кажем само, че търсим най-достойния кандидат за тази най-важна длъжност", заяви пред ТАСС представител на Държавния департамент.

Русия иска жена от Източна Европа да оглави ООН

Той посочи, че според Съединените щати следващият генерален секретар на ООН трябва да има "признати управленски и лидерски умения, доказана привързаност към културата на прозрачност, справедливост, етичните принципи, а също така и разбиране на основополагащите принципи на Обединените нации, включително правата на човека, и привързаност към тях".

ЕК: Кристалина Георгиева организира сама кампанията си за ООН

При своето изслушване вчера Кристалина Георгиева наблегна на мултилатерализма и на "необходимостта от формиране на политическа воля, така че да имаме (нужните) съюзи на местно и глобално равнище, за да сложим край на конфликтите". Превенцията на конфликтите трябва да стане абсолютен приоритет", подчерта Георгиева.

Бивш вицепрезидент на Световната банка, 63-годишната Георгиева изрази безпокойство за бежанците, отбелязва Синхуа. Георгиева изтъкна, че приемането на бежанците е било "не само морален дълг, но и в интерес на всички нас".

"Мисля колко е важно да съсредоточим вниманието си върху младите", подчерта Георгиева и се аргументира: "Ние често казваме, че младите са нашето бъдеще. Те обаче са нашето настояще".