Заради уличните ремонти: Разстоянията в центъра се изминават по-бързо пеш, отколкото с кола
Заради уличните ремонти: Разстоянията в центъра се изминават по-бързо пеш, отколкото с кола / снимка: Кирил Кирилов
Заради уличните ремонти: Разстоянията в центъра се изминават по-бързо пеш, отколкото с кола
90203
Заради уличните ремонти: Разстоянията в центъра се изминават по-бързо пеш, отколкото с кола
  • Заради уличните ремонти: Разстоянията в центъра се изминават по-бързо пеш, отколкото с кола

Лекоатлетката Ива Пранджева ще е част от журито, което ще оценява участниците в конкурса на район „Западен“ за най-добра снимка „В града без кола“. В него могат да се включат всички, стига да не са служители на общината или техни близки родственици. Фотосите могат да се изпращат до 22 октомври.

Темата за алтернативните начини за придвижване е особено актуална в града на тепетата, предвид продължителните и мащабни улични ремонти, които ежедневно блокират трафика и предизвикват сериозни задръствания.

В центъра на Пловдив, а и не само там, всеки начин за придвижване може да се окаже успешен, но не и този с лека кола или автобус. В момента в града са затворени за общински ремонт няколко ключови булеварда, а демонтирането на контактната тролейбусна мрежа допринесе за образуването на още по-изнервящи задръствания. Репортерска проверка на Дарик установи, че изминаването на разстоянието от Гранд Хотел Пловдив до офиса на радиото с лека кола, плюс – често безуспешния опит тя да бъде паркирана, отнема около 30 и повече минути, докато придвижването пеш се случва за 20 минути стегнат ход.

Попитахме какво мислят нашите слушатели и читатели за пътната обстановка в града. Почти всички от тях употребиха думи като „ужас“, „хаос“ и „нещо страшно“. Много хора са избрали ходенето пеш и велосипеда като алтернатива.

Чуйте репортажа от прикачения звуков файл.

Карането на колело е едно от най-добрите решения, като изключим прахоляка, който се вдига заради строително-ремонтните дейности. Както вече споменахме, във връзка със Седмицата на мобилността, кметството на район „Западен“ организира конкурс за снимка на тема „В града без кола“. За инициативата разказа директорът на дирекция „Образование“ към района Веселина Балджиева. Освен от Ива Пранджева, снимките ще бъдат оценявани от представители на кметството, на експерти от отдел „Екология“, както и от други общественици. Наградите са следните: първо място – велосипед, второ място – тротинетка, трето – ролери.

А добрата новина е, че скоро градът трябва да започне да се отпушва, защото ремонтите рано или късно ще приключат. Както например от неделя вече е отворено движението от бул. "Васил Априлов" към Пещерско шосе.

Което не означава, че трябва да изоставим колелото и ходенето пеш.