Кой е японският учен Йошинори Осуми
Кой е японският учен Йошинори Осуми / БГНЕС

Йошинори Осуми звучал изненадан, когато чул новината, че той е тазгодишният носител на Нобеловата награда за медицина или физиология, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на изказване на секретаря на Нобеловия комитет Томас Пърлман.

"Първото, което каза, беше "Ооооо!". Беше много, много радостен", допълни Пърлман.

Нобеловият комитет често награждава открития, направени преди десетилетия, защото са устояли на изпитанията на времето.

Как Йошинори Осуми спечели Нобелова награда за медицина

Tазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина Йошинори Осуми е клетъчен биолог, специалист по автофагия и професор в Токийския университет.

Йошинори Осуми е роден на 9 февруари 1945 г. във Фукуока, Япония. Той завършва Токийския университет през 1967 г. и става доктор на науките през 1974 г. Между 1974 и 1977 г. работи в университета "Рокфелер" в Ню Йорк. Осуми се завръща в Токийския университет през 1977 г., като през 1988 г. става доцент. През 1996 г. се премества в Националния институт за основна биология в Окадзаки, където става професор.

Японецът Йошинори Осуми получи Нобеловата награда за медицина

През 2009 г. Йошинори Осуми е почетен професор в Националния институт за основна биология и Университета за авангардни изследвания, както и професор в Токийския университет. Той се съсредоточава върху изследванията на обновяването и стареенето на клетките и реакцията на тялото към глада и инфекциите.

Японският учен е носител на много престижни награди, сред които Японската академична награда (2006 г.), Наградата "Киото" за фундаментални науки (2012 г.), Международната награда за биология (2015 г.), Научната награда на Университета Кейо (2015 г.) и Наградата "Уайли" за биохимични науки (2016 г.).

Източник: БТА