Маргарита Попова откри учебната година във ВТУ
Маргарита Попова откри учебната година във ВТУ / DarikNews.bg

Вицепрезидентът на Бългрия откри учебната година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. По традиция Маргарита Попова посещава великотърновската Алма матер в началото на октомври и този път също остана вярна на първия извънстоличен университет. Тя се обърна към всички преподаватели и студенти с думите, че ВТУ е обичан и търсен. Вицепрезидентът призова всички да имат самочувствие, че са част от университета.

„В днешния ден можем да успеем ако оставим настрани тази жажда и алчност за материално благополучие, залагайки на духовното, което днес е твърде забравено. Няма политици, няма свръхчовеци, които да могат да извадят човечеството днес от криза ако нямат духовност в сърцата си и в душите си. За бездуховници няма място никъде по света. Затова, когато сме тук, трябва да се мотивираме и да знаем, че само с духовното и просветеността ще можем да направим следващите верни и успешни крачки напред. Другото е заблуда и вероятно успех, но не за всички, а за някои. Ще успеем само ако изведем духовното на преден план. И да не забравяме, че преди всичко сме хора, затова у нас трябва да остане жива човещината и човешкото. Това ще ни спаси”, каза в приветственото си слово Маргарита Попова. Тя пожела на студентите да открият във Велико Търново своята сродна душа, с която да споделят живота и да имат много деца, които също да учат във ВТУ.

С добри новини към всички свои колеги и студенти се обърна и ректорът проф. Христо Бонджолов. Той подчерта, че за пръв път от много години ВТУ стартира учебната година много по-спокойно и с почти стопени задължения.

„Убеден съм, че ще имаме по-добра година. Преди няколко дни открихме учебната година във Виена. Това до момента не се е случвало. Започваме с магистърка програма „Бизнес администрация” на немски език. Мисля, че това е правилната политика за нашия университет- европейската политика. Тоест да не чакаме само държавата да ни помогне, и Господ помага, но в кошара не вкарва. Не сме чакали само някой да ни помогне. Разработихме Стратегия за развитие на университета. Протегнаха ни ръка различни фирми. Във Виена ни предложиха два големи проекта, в които да участва ВТУ от името на България. Отварят се големи възможности пред всички вас, а моята молба е само една- да се учите и да останете в България”, каза пред студентите проф. Бонджолов. Той подчерта, че ВТУ е един от най-големите работодатели в областта с около 1000 работни места.

С поздрав към студентите и преподавателите се обърна и заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов. Той започна обръщението си с мисълта, че безплодните умове са най-плодовити на думи.

„Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение. Да се образовате- това значи не само да учите, а да откривате незнанието в себе си, да трупате любопитство, интерес и в крайна сметка тъга. Тъга, че нямате време за още повече знание. Влюбвайте се, забавлявайте се, правете деца, когато това е неизбежно и необходимо, играйте с въображението си, помнете, че студентските години са онзи спомен в последствие, който ще ви кара да се усмихвате в зрелостта си”, сподели Иван Иванов.

След него председателят на Общото събрание на ВТУ проф. Радослав Радев прочете студентската клетва за първокурсниците, написана от поета Радко Радков- кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда Солензара.

По традиция с поздрав към първокурниците се обърна и Председателят на студентския съвет Петър Петров. От името на студентите, които за пръв път прекрачват прага на университета, своите приветствия каза студентката първи курс Приложна лингвистика Розалия Марова.           

„Трябва да изградите в себе си дух на патриотизъм, а образованието, което ще получите тук ще ви изгради като професионалисти. Проблемите, с които ще се сблъскате- ще ви изградят като личности, а ценностите- ще ви изградят духовно”, каза Петър Петров.

„Надявам се, че ще имам възможност да се включа във всички тези младежки дейности, за които съм чувала преди да кандидатствам във ВТУ, които бяха и една от причините да се запиша тук”, отвърна на поздрава първокурсничката Розалия Марова.

Сред официалните гости на церемонията по откриване на академичната година бяха още: кметът Даниел Панов, обастният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, народните представители Мариана Бояджиева и Евгени Стоев, бившите ректори на университета проф. Иван Харалампиев и доц. Владимир Попов, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден  генерал Пламен Богданов, началникът на кабинета на вицепрезидента Маринела Радева, съветникът на президента Ирина Гъркова, аташето по сътрудничеството в областта на френския език Ерик Перутел, шестчленна делегация от Тверския държавен университет, водена от заместник-ректорът проф. Иван Александрович, членове от Съвета на настоятелите на ВТУ и председателят Венелина Гочева и други.