В Мароко арестуваха 10 жени свързани с Ислямска държава
В Мароко арестуваха 10 жени свързани с Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

Мароканските власти са арестували група от 10 жени, свързани с терористичната организация "Ислямска държава".

Те са заподозрени в подготовка на самоубийствени атентати срещу важни обекти на територията на Мароко, като са се опитвали да вербуват и други жени да се присъединят към екстремистката групировка, се казва в съобщение на мароканското вътрешно министерство, цитирано от ТАСС.

Невероятната история на Франциска, която поиска да стане джихадистка

Активистките на ИД са действали в осем града на страната. При ареста им в дома на една от тях са били иззети химикали, които могат да се използват за изготвяне на експлозиви.

Според властите жените са дали клетва за вярност към ИД, а някои от тях са имали и семейни връзки с марокански бойци във военните формирования на ИД в Сирия или Ирак, отбелязва Ройтерс.

Жените, присъединили се към „Ислямска държава", са по-опасни от мъжете

Джихадистката клетка привличала и обучавала жени в различни части на страната, включително и в посещавания от туристи Танжер и градчета близо до столицата Рабат, се казва в съобщението на вътрешното ведомство.

Рабат съобщава, че от 2002 година са били разкрити над 150 „терористични клетки", свързани с джихадисти в Ирак и Сирия, като само през последните три години те са десетки.

Защо младите жени стават "джихадистки булки" в "Ислямска държава"?

Декемврийско проучване на базираната в САЩ „Суфан груп" посочва, че през последните 18 месеца поне 1200 мароканци са заминали в чужбина да се сражават на страната на ИД.

Досега кралството, в което се изповядва умерена форма на исляма, оставаше встрани от джихадистко насилие, което през последните няколко години се развихри в други части на региона.

Източник: БТА, БГНЕС