Работодатели от Великобритания, Германия и Швеция търсят персонал във Варна
Работодатели от Великобритания, Германия и Швеция търсят персонал във Варна / Дарик Варна, архив

Агенцията по заетостта организира есенна информационно-трудова борса „Европейски ден на труда" за девета поредна година. Авторитетното събитие с международно участие на работодатели ще се проведе в ДКС. Вратите на Двореца ще бъдат отворени за търсещи работа от 9 до 17 часа.

На тазгодишния Европейски ден на труда търсещите работа ще се срещнат лично с работодатели от региона на Варна, който предлагат възможности за работа в IT сектора, инженерни позиции в областта на електрониката и уредостроенето, консултантски и счетоводни услуги, търговия, банкиране и хотелиерство.

Очаква се да бъдат обявени над 150 работни места за IT специалисти, инженери, счетоводители, банкови служители, продавач-консултанти, финансови и кредитни консултанти, служители в кол центрове, както и различни позиции за пасажерски кораби - рецепционисти, камериери, готвачи и барман-сервитьори. Част от работодателите са заявили възможности за наемане на студенти с гъвкаво работно време или осигуряване на студентски стажове.

Представители на EURES мрежата и на работодатели от Австрия, Германия, Великобритания и Швеция предлагат близо 200 работни места за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки, рецепционисти и работници за вериги за бързо хранене с различен опит и квалификация. В края на летния туристически сезон акцентът е за заетост през предстоящия зимен сезон. Получените във връзка с трудовата борса оферти за работа са публикувани на националния EURES сайт в рубриката „Работни места".

Важно е да се знае, че от кандидатите, които търсят работа в другите европейски страни, се изисква да владеят чужди езици. За да представят себе си и уменията си пред EURES съветниците и работодателите, те трябва да подготвят документи на английски, немски или друг език в зависимост от конкретните оферти.

Работодателите от България и чужбина очакват мотивирани кандидати, които да представят автобиография, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация.