Откриха нов детски кът във Враца
Откриха нов детски кът във Враца / личен архив

Нов детски кът за игри и отдих във Враца бе открит на пешеходната алея преди стадион „Христо Ботев“. Придобивката е дело на инициативен комитет от живеещи в жк „Околчица“, а проектът е финансиран от фонда „Малки граждански инициативи“ към Общинския съвет във Враца. Изграден е с доброволния труд на родители и деца, живущи в района.

Целта на проекта е на децата на Враца да се осигури достъпна и красива градска среда, занимателни и развлекателни игри, непосредствено до природата. „Искахме да покажем на децата, че трябва да са съпричастни, като активно ги включим в дейностите по проекта – почистване и опазване на изграденото. Съоръженията за игра развиват физическите и умствените им качества, като сила, ловкост, издръжливост, координация, баланс и равновесие. Има и малък елемент на премерен риск, който е атрактивен за децата и ще им помага да преодоляват страховете си“ – казват инициаторите.

По-възрастните осигуриха инструменти и с труд се включиха в дейности по изграждането на кътчето за отдих и игра, по-големите деца участваха в засаждането на цветята и декоративната растителност, а малчуганите помагаха за почистването на зелените площи.