Собствениците на черешовата градина с писмо до медиите, за замърсяването на въздуха
Собствениците на черешовата градина с писмо до медиите, за замърсяването на въздуха / БГНЕС, архив

Дейностите по наторяване на черешовата градина, която е източникът на замърсяване на въздуха в Сливен вече са приключили. Това съобщиха с писмо до медиите собствениците на фирмата.

„Дейностите са приключили на 2 октомври, но в момента се извършва изораване и засипване с почва, което ще приключи до два-три дни, след което миризмите няма да се усещат. Половината от площите вече са обработени. Информираме всички граждани, че наторяването се извършва съгласно строгите правила на Европейската нитратна директива за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделските източници. В момента всички държави от Европейския съюз наторяват с оборска тор, като крайният срок за това е 30 ноември. Не само в Европа, но и страните от целия свят се стремят към ограничаване на изкуственото наторяване с основна цел производство на екологична продукция", пише в писмото.

Окръжна прокуратура в Сливен се самосезира по повод публикации в медиите, касаещи замърсяване на атмосферния въздух в района на града. Проверката е възложена на РИОСВ Стара Загора, Областна дирекция по безопасност на храните и ОДМВР Сливен и трябва да се установи източника на замърсяването, действията, които са довели до влошаване честотата на атмосферния въздух, и съответстват ли тези действия на Законите за опазване на околната среда и здравето на хората. Съвместната проверка трябва да установи още налице ли са данни за престъпление от общ характер против народното здравето на хората и околната среда. В случай, че се констатират нарушения Окръжна прокуратура Сливен е оказала на административните органи да предприемат действия за отстраняване на последиците и санкциониране на виновните лица. Прокуратурата е определила срокът за приключване на проверката 7 октомври.