Хижа „Тъжа“ осъмна със слънчеви панели
Хижа „Тъжа“ осъмна със слънчеви панели / Снимка: Анастас Търпанов / Greenpeace
Хижа „Тъжа“ осъмна със слънчеви панели
90194
Хижа „Тъжа“ осъмна със слънчеви панели
  • Хижа „Тъжа“ осъмна със слънчеви панели

От началото на октомври хижа „Тъжа“ в Национален парк „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела. 7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия.

Инициативата е част от сътрудничеството между „Грийнпийс“-България и Туристическо дружество „Приста“-Русе, което стопанисва хижа „Тъжа“. Планинските хижи са чудесен пример за енергийна независимост. Те нямат връзка с електропреносната мрежа. Нелогично е да използват изкопаеми горива като могат да разчитат на слънцето и водата. Целта на инициативата е да покаже, че хижите могат да разчитат изцяло на възобновяеми източници за енергийните си нужди и да намалят своя отпечатък върху природата.

„С помощта на членове и приятели на ТД „Приста“ през септември беше подновен покривът на хижа „Тъжа“, а от 2-ри октомври имаме и неговата „украса“ – система от  30 фотоволтаични панела, които превръщат слънчевата енергия в електричество и осигуряват 600 литра топла вода за нуждите на туристите и хижата“, коментира Сашо Попов, председател на ТД „Приста“.

Гаранционният срок за експлоатация на инсталацията е 25 години. Инвестицията в подобна система за дома би се изплатила в рамките на 4-5 години. Инсталираната система е разработка на българска компания. С нея компанията печели златен медал на Панаира в Пловдив през 2015 г.

„Визията ни е енергийно независими хижи, които използват възобновяема енергия. На територията на националните паркове няма място за горене на въглища и дизел, които замърсяват околната среда. Надяваме се „Тъжа“ да бъде пример за всички хижи в българските планини“, коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“-България.

Научете повече за възобновяемата енергия на страницата на „Грийнпийс“-България:

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/climate_change/vazobnovyaema-energiya/

Чуйте повече по темата от председателя на дружество "Приста" Русе Сашо Попов. С него разговаря Искра Георгиева.