За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция
За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция / Регионален исторически музей - Габрово

Регионален исторически музей получи голямо дарение, свързано с известната габровска фамилия Попминкови. То е предадено от инж. Георги Попминков и включва лични вещи на семейството - свидетелства за завършване на училище, кръщелни свидетелства, фотографии, рецепти, нотариални актове, ученически карти, студентски и ученически книжки за самоличност, уведомителни писма, различни удостоверения, значки и др. Всички предадени вещи и документи са в отлично състояние.

За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция
netinfo

Сред най-ценните са: няколко портретни фотографии на Георги Николов Попминков, свидетелства за награждаване с възпоменателен медал на Лазар Николов Попминков и брат му Георги Николов Попминков, свидетелства за награждаване на Георги Н. Попминков с орден „За гражданска заслуга" и военен орден „За храброст", Свидетелство на Лазар Н. Попминков за награждаване с орден „Св. Александър", печат на гайтанджийско анонимно дружество „Успех" (попаднал в Лазар Попминков по всяка вероятност покрай познанството му с Пенчо Семов) и лична тетрадка с рецепти от различни габровки принадлежала на Кина Попминкова (баба на Георги Лазаров Попминков).

За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция
netinfo

Личността на Лазар Николов Попминков (1882-1955 г.) е известна на габровската общественост. Роден е през 1882 г. в Габрово. Учи в Априловска гимназия. От 1900 г. е писар в Севлиевското окръжно управление, 1902 г. работи в Търновското околийско управление. От 1911 г. започва самостоятелна търговска дейност. В началото на 1912 г. регистрира собствена фирма „Търговско посредническо бюро Лазар Попминков".

През есента 1912 г. той е мобилизиран и работи като санитар в Габровската етапна болница. Последователно Лазар Попминков става акционер във фабриката за ютени изделия „Кирил" - Варна, а по-късно е член на Управителния съвет. От 1916 г. е назначен за директор на милитаризираната фабрика. В периода 1925 - 1933 г. той е акционер и член на УС на Българското параходно дружество.

През своя житейски път Лазар Попминков е председател на Габровската търговска камара и дългогодишен председател на д-во „Юнак" - Габрово, дългогодишен общински съветник, подпредседател на Популярната банка , на читалище Априлов - Палаузов, член на УС на БНБ.

Георги Николов Попминков (1887-1954 г.). Учи за кратко в Априловска гимназия. Участва във войните Балканските и Първата световна война.

След завръщането си в Габрово се занимава с търговия. Първоначално започва с доставка и разпродажба на стоки и фирми сдружения на брат си Лазар. През 1920 г. започва вече самостоятелна дейност като купува първите коли с газгенераторни двигатели.

Освен това става акционер в дружеството на брат си Лазар. С него създават и магазин за ютени изделия. През 1937 г. Георги Попминков разширява д-во „Сокол" и то прераства в АД „Съединение".

Фамилията Попминкови е известна със своето меценатство.

За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция
netinfo
През активните години от своя живот Лазар и Георги Попминкови са крупни дарители. От 1835 г. Лазар ежегодно подпомага училищната трапезария, библиотека и читалня на училище „Неофит Рилски" в Габрово.

Георги Н. Попминков отделя средства за построяване на почивен дом на Соколския манастир. Прави дарение също и за църквата „Св. Богородица"

В памет на брат им ген. Димитър Николов Попминков Лазар и Георги даряват на Априловска гимназия 30 хил. лв за създаване на личен фонд от лихвите на който да се подпомагат бедни ученици.

За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция
netinfo

Чрез това дарение историческия музей в Габрово ще обогати своя фонд „Нова и Най-нова история" и ще се допринесе за проучването и популяризирането на габровската фамилия Попминкови.

За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция
netinfo