Кметът се срещна със съдии от шест държави
Кметът се срещна със съдии от шест държави / Снимка: Община Русе

Днес, в Заседателна зала на Община Русе кметът Пламен Стоилов се срещна със съдии от 6 държави, които са в Русе по Програма за обмен на съдии от Европейския съюз.

Сред представителите на Общината бяха още Соня Станчева, директор Дирекция „Правни дейности“ и Асен Станчев, началник Отдел „Правно-нормативно обслужване“.

Стоилов заяви, че е щастлив да се срещне с магистратите, защото те изпълняват изключително важна роля по отношение на сигурността и стабилността на една държава, нейният авторитет и влияние, след което продължи да отговаря на въпроси.

Основни теми по време на дискусията бяха териториалната цялост на страната и по конкретно Русе като граничен град, местното управление – задължения и правомощия, връзката на местната власт със съдебната система, функциите на Общински съвет – Русе и Областна администрация, както и събирането на местните данъци и такси, битови проблеми и решения.

Целта на обмена е съдиите да се запознаят с функционирането на българската съдебна система и по-специално нейната работа, както и обмяната на опит. От срещата стана ясно, че те се интересуват от злободневните проблеми и действия, които са важни за съдебната система и как българската съдебна система подхожда към тях.

Шестимата магистрати са в Русе от 26 септември и ще останат до 7-ми октомври. Те пристигат от страни като Австрия, Финландия, Германия, Испания, Унгария и съдия в Районен съд – Лоди. Това са Петер Марчини – съдия в Търговски съд – Виена, Австрия, Хелена Кесели – съдия в Районен съд – Иматра, Финландия, Джанфранко Кришионе – съдия в Районен съд – Лоди, Ева-Мария Щанйбергер – съдия в Окръжен съд – Мюнхен, Германия, Мануел Кастро Калво – съдия в Административен съд – Витория, Испания и Рита Гюрко – съдия в Районен съд – Золнок, Унгария.