Български и чуждестранни учени участваха в международна конференция, организирана от ЮЗУ
Български и чуждестранни учени участваха в международна конференция, организирана от ЮЗУ / Снимка: ЮЗУ

Международна конференция „Дигитализация и социални трансформации в глобализирания свят" се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски". Форумът бе организиран от катедра „Социология" с ръководител проф.дсн Валентина Миленкона и Лабораторията за социологически изследвания с ръководител доц. дсн Добринка Пейчева.

В продължение на два дни професори, доценти, асистенти и докторанти от няколко университета в страната и от петевропейскидържави дискутираха на английски и български език социалните последици от дигитализацията в глобализирания свят.

Участващите показаха висок академизъм иотличниезиковиумения, превключвайки от единия на другия език по време на представянето си и съобразно задаваните въпросив рамкитена дискусиите.

На двете пленарни заседания и 8-те паралелни научни сесии бяха представени селектираните докладинаводещи учени от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Кл. Охридски, от Департамент „Масови комуникации" в Нов български университет, от Катедрите по медии и обществени комуникации - УНСС, от Катедрите по социология в СУ „Кл.Охридски" и УНСС, както и от Института за изследване на обществото и знанията към БАН. На конференцията присъстваха и водещи учени отПолша, Румъния, Албания, Република Македония и Люксембург. Задочнобяхапредставени и докладите на представители от Филипините, Аржентина иКения, които ще бъдат включения в предвидениясборник.

Удовлетвореността от конференцията беше двустранна:от страна на организаторите - запоказания висок академизъмнаучените в международната конференция, а от страна на участващите - изразената висока оценка за цялостнатаорганизация иза начина на водене на научните сесии. Отправени бяха не само големи благодарности за възможността, която им е била предоставенада участват в тази конференция, но и препоръки за второ издание на същата конференция през следващата година.

Предвидените награди за най-добър доклад в отделните научни сесиище бъдат определени и раздадени след приключване на работата на създаденото за тази цел жури в следващите дни.
Конференцията бе осъществена под егидата на ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски"-доц.д-р Борислав Юруков и бе част отинициативите във връзка счестването на 40-годишнината от създаването науниверситета.