Горите са зелените дробове на земята. Хората все по-често ги приемат за даденост, но те са безценен ресурс, който през последните две десетилетия намалява.

Вижте кои са 7-те най-големи естествени горски площи

Ксишуангбана, Китай

С това име са известни тропическите дъждовни гори на Азия - с площ 2402 кв. км Те все още са добре запазени и са разположени в южната китайска провинция Юнан и съседните държави. Имат огромно значение за световното биоразнообразие.

Сундарбан, Бангладеш

Това е най-голямата мангрова гора в света - 10 хил. кв. км. Тя е дом на бенгалския тигър и на много други застрашени видове. Растителността може да понася висока соленост и чести наводнения. Има уникална визия.

Глобално застудяване сложило началото на сегашните екосистеми

Тонгас, Аляска

Една от най-големите умерено дъждовни гори в света, с площ 69 хил. кв. км. Поради изолираното си местоположение, тя е една от най-запазените и екологично чисти гори в света. Тя е дом за мечки гризли, плешиви орли и уникални растителни видове.

Битката за оцеляване на орангутаните (ВИДЕО)

Валдивска,  Чили и Аржентина

Валдивска е най-голямата умерено дъждовна гора в света- 248 хил. кв. км. Вечно зелена и обвита в мъгли. Тя е дом за екзотични животни, като кодкод и пуду.

Човешката небрежност - основна причина за горските пожари

Конгоанска , Конго

Това е втората по големина тропическа дъждовна гора- 2 млн. кв. км. Зелената и покривка обхваща територията на шест африкански държави. Тя е дом на
над 10 хил. вида растения, от които 30% могат да се видят само там.

Вижте още във видеото