77 автопортрета събрани в експерименталния проект „Образ и подобие“
77 автопортрета събрани в експерименталния проект „Образ и подобие“ / снимка:РХГ Русе
77 автопортрета събрани в експерименталния проект „Образ и подобие“
90164
77 автопортрета събрани в експерименталния проект „Образ и подобие“
  • 77 автопортрета събрани в експерименталния проект „Образ и подобие“

Слeд успешното си представяне в София и Пловдив, нестандартният проект на мецената Николай Неделчев – „Образ и подобие“ гостува в Художествена Галерия - Русе. Експозицията ще бъде открита от 18 ч. днес и може да бъде посетена до 18 октомври. В нея са включени 77 автопортрета на съвременни творци, поканени от колекционера и от куратора Надя Тимова да представят концепция за художествено претворяване на собствения си образ.

Добрият автопортрет е не това, което един човек вижда в огледалото, а това, което човек вижда вътре в себе си. В този смисъл „Образ и подобие“ не само разкрива креативността на артистите, но показва и техния вътрешен свят чрез собствената им дълбоко психологическа и откровена себеоценка.“ сподели Николай Неделчев, инициатор на проекта и собственик на творбите.
Избраните автори са представители на различни поколения – както утвърдени имена, така и изгряващи млади автори, изявяващи се в областта на живописта, скулптурата и новите медии. На стените на Галерията могат да бъдат видени една до друга картини на Светлин Русев, Емил Попов, Вежди Рашидов, Сашо Стоицов, Снежана Симеонова, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Алла Георгиева, Димитър Яранов, Ива Яранова, Иван Кюранов, Иван Костолов, Любен Петров, Деян Янев, Зоран Георгиев, Калия Калъчева, Нора Ампова, Виолета Танова, Стела Василева, Сашо Стоицов, Калоян Илиев - Кокимото и много други.

Гражданите и гостите на града ще имат възможност не само да видят автопортретите на най-емблематичните съвременни български художници, но и да ги опишат със свои думи. За целта е създадено специално онлайн приложение на адрес http://avtoportret.bg/, в което могат да бъдат разгледани кратките описания на зрителите от София и Пловдив. Основната цел е публиката да бъде подтикната да общува с изкуството и да изрази своето лично възприятие. Това е и причината цялата рекламна комуникация на изложбата да бъде изцяло базирана на вербални послания, описващи картините по начина, по който зрителите ги виждат.
Изкуството трябва да бъде близо до хората и с този нестандартен подход за комуникация искаме да дадем възможност публиката да се сближи повече с произведенията. Това е начин творбите да бъдат  освободени от усещането за елитарност и отдалеченост и да заживеят в душите на зрителите.“, допълни Николай Неделчев.

Изложбата е съпътствана и от двуезичен каталог. В него под заглавие „Хребети и бръчки“ са включени текстове на бележити съвременни български автори като Георги Господинов, Стефан Цанев, Елин Рахнев и др. Редом до визуалните автопортрети на художниците, писателите дават своите вербални интерпретации по темата за авторефлексията, претворяват своето вътрешно Аз на страниците на изданието и разсъждават за преходността на битието.

Чуйте повече за изложбата от директора на галерията Елена Великова.