Сребро за Кюстендилските незрящи стрелци
Сребро за Кюстендилските незрящи стрелци / netinfo

СКХЗУ"Пауталия спорт 2005" гр. Кюстендил организира за първи път държавно първенство по стрелба с лък за незрящи към федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания" В него участваха 20 стрелци от Кюстендил , София и Габрово. Този спорт се развива от 2012 г. във федерацията но , в Кюстендил от две години .
Как стрелят незрящите стрелци?
При тях има специална стойка ,която фиксира положението на стрелеца и служи като мерник за прицелване . Те задължително имат треньор , който се грижи за настройката на специализираната стойка. Лъковете и стрелите са същите като зрящите стрелци.
Състезанието се проведе на закритата писта на стадион „Осогово", а състезателите бяха настанени в Парк хотел Кюстендил. То беше открито от Кмета на община Кюстендил г-н Петър Паунов .

Сребро за Кюстендилските незрящи стрелци
netinfo


Стреля се в две категории „Б1" И „Б2"
В категория „Б1" стрелят състезатели с нулево зрение или с маски , в категория „Б2" слабо виждащи. СХХЗУ"Пауталия спорт 2005" участва с трима състезатели в категория „Б1" и четири в кат. „Б2". В първата категория Стефанка Янкова от Кюстендилския клуб спечели среброто , Росица Иванова също от СКХЗУ"Пауталия спорт 2005 бронза ,златото замина за София спечелено от док. Иван Янев председателя на федерацията.В категория „Б2"
Митко Тасев отново от Пауталия спорт 2005" спечели среброто , златния медал този път заслужи Тодор Георгиев от СКХУ"Бялата лястовица" Габрово, бронза Илинка Дилкова от СКИ"Витоша" София. Само две точки не достигнаха на отбора на Кюстендил да спечели първото място в отборната класация и остана втори .
„Като че ли бяхме орисани да печелим само среброто Тези постижения на отбора ни се дължат и на треньора ни Николай Каранешев от СК"Робин Хут „ София ,който въпреки много малкото време с което разполагаше успя да ни помогне много . -,сподели главния организатор на държавното първенство и председател на клуба Кънка Витова
Наградите връчиха председателя на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания „ док. Иван Янев и Кънка Витова. Състезанието е от Общинския спортен календар и се проведе благодарение на финансовата подкрепа на Община Кюстендил и федерация"Спорт за хора със зрителни увреждания.

Сребро за Кюстендилските незрящи стрелци
netinfo