Президентът открива новата бакалавърска специалност във ВТУ
Президентът открива новата бакалавърска специалност във ВТУ / netinfo

Президентът на страната Росен Плевнелиев ще пристигне в старата столица за официалното откриване на нова бакалавърска специалност. Това ще се случи днес от 15:30 ч. в 321 аудитория на ректората.

Новата специалност е “Софтуерно инженерство” на факултет “Математика и информатика” към Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Росен Плевнелиев ще отправи своето приветствие към първокурсниците от най-новата специалност на университета. Първите 33-ма студенти са приети в специалността „Софтуерно инженерство“ за учебната 2016/2017 година.

Преподаватели от факултет “Математика и информатика” и научният екип на фирма от Пловдив, с която Великотърновският университет има договор за сътрудничество, разработиха тази нова специалност. Нейната цел е  да се осигури иновативно ИТ образование на студентите, оптимизирайки образователния процес.

С финансовото съдействие на фирмата са обновени 2 лаборатории, закупени са 20 компютъра и мултимедия за презентации. В тези лаборатории ще се провеждат занятията на новата специалност. Инвестицията е за 65 000 лв., като според договора за сътрудничество между университета и фирмата се предвижда следващата година да бъдат оборудвани още две лаборатории.

От 11 ч. днес пред Паметника на светите равноапостоли братята Кирил и Методий ще се състои  тържествена церемония по  откриването   на   новата академична 2016/2017 година. Тържеството ще започне със слово на ректора на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов.

Приветствие към академичната общност на Великотърновския университет ще поднесе вицепрезидентът на Република България  Маргарита Попова.

По традиция, след студентската клетва, написана от   поета    Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда  Солензара за първокурсниците на Великотърновския университет, те ще бъдат поздравени от Петър Петров, председател на Студентския съвет и от студентката първи курс Приложна лингвистика Розалия Марова.

Откриването на академичната година ще бъде уважено от делегация от Тверския държавен университет.

Гостите от Твер ще засадят и два кедъра зад паметника на светите братя Кирил и Методий, като символ на дългогодишното, успешно и ползотворно сътрудничество между двата университета – Великотърновския и Тверския.

В 13,30 ч., същия ден вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова ще открие новата академична 2016/2017 учебна година и в Стопанския факултет. Тържеството ще се състои в  четвърти корпус, зала 1 на  Стопански факултет.