Горя старото сметище на В. Търново, няма замърсяване на въздуха
Горя старото сметище на В. Търново, няма замърсяване на въздуха / netinfo

Горя старото сметище на Велико Търново, но яма замърсяване на въздуха, информираха от РИОСВ в старата столица.

Сигнал за пожара е подаден около 16:30 ч. вчера на тел. 112. Извършена е проверка, при която е установено, че южният стръмен склон на сметището се е самозапалил.

На място са били четири екипа на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Велико Търново и екип на Национален военен университет, които гасиха пожара. Извършените до момента измервания показват, че няма замърсяване на въздуха, стойностите са нулеви. Опасност от обгазяване на района на този етап няма, тъй като се извършват действия и по предотвратяване на разпространението на пожара.

От влизане в експлоатация на Регионално депо - Велико Търново старото сметище не се експлоатира. Издадена е заповед от РИОСВ - Велико Търново за преустановяване на дейността му, която се спазва. Пожарът е възникнал в резултат от самозапалване на метана, който се отделя от гнилостните процеси.

С мобилни уреди, служители на сектор  "Специализирани оперативни дейности" ще следят нивата на основните замърсители на въздуха от горенето.

 

Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки срещу лицата, отговорни за допуснатото нарушение.