Най-тежката мярка иска прокуратурата за задържаните на ГКПП Капитан Андреево
Най-тежката мярка иска прокуратурата за задържаните на ГКПП Капитан Андреево / Дарик радио, Хасково

Най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” иска прокуратурата за деветимата задържаните в спецакцията в петък на ГКПП „Капитан Андреево”. Вчера двама бяха освободени срещу парична гаранция.

За определяне на мярка днес пред Хасковския окръжен съд застанаха трима гранични полицаи: Георги Сирмов, Петър Нацков и Мариян Куртов и 6 митничари: Константин Глушков, Валери Казаков, Константин Чорбаджиев, Любомир Апостолов, Симеон Николов и Пламен Русев. Най-възрастният задържан е 47-годишен, най-младите- на 29 години. Държавният обвинител от СГП посочи, че от проведените разследвания и събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че те са извършили тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 г. и глоба, както и че е налице опасност да се укрият или извършат друго престъпление. Налице е изключително висока обществена опасност, която следва от начина на извършване на престъплението, посочи прокурорът. Той заяви още, че и граничните полицаи и митничарите са натоварени с много важна контролна функция на държавни органи и като погазват служебните си задължения, водени от собствения си материален интерес, поставят в риск икономическите интереси и националната сигурност на страната. Той квалифицира деянието им, като изключително опасно, а тях- като опасни за обществото, макар и всички да са с чисто съдебно минало.

В съдебната зала стана ясно, че са използвани специални разузнавателни средства, както и че обвинението се гради върху показанията на таен свидетел № 001 и още двама свидетели от ДАНС, разпознаване по снимки и на живо. Разбра се и, че анонимният свидетел се занимава с автобусни превози, като от 22 г. пътувал Истанбул-Румъния. Той подробно разказал на няколко пъти пред съдия, че са ми били искани подкупи от митничари и гранични на ГКПП "Капитан Андрево", стана ясно в съдебната зала.

Защитниците на деветимата поискаха по-леки мерки с различни аргумента и общата теза, че най-тежката мярка не би следвало да се използва само с оглед задоволяване на обществения интерес, тъй като не е налице опасност деветимата да се укрият, извършат ново престъпление или да попречат за разкриването на обективната истина.

В съдебната зала дойдоха и много близки на деветимата задържани, повечето от които са семейни. Съдията позволи задържаните да бъдат снимани единствено в гръб, а мерките за сигурност в залата бяха засилени.

Произнасянето на мярките продължава и в момента.