Радан Кънев посреща кандидатурата на Цачева със загриженост
Радан Кънев посреща кандидатурата на Цачева със загриженост / БГНЕС, архив

Посрещам кандидатурата на Цецка Цачева със сериозна загриженост и чувство за отговорност. Това се казва в позиция на председателя на Демократи за силна България Радан Кънев относно номинираните днес от ПП ГЕРБ кандидати за президент и вицепрезидент, разпространена от пресцентъра на ДСБ.

Кънев посочва, че е разтревожен и за отношението към десните избиратели, и за бъдещето на страната.

Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент

"И не само защото доминиращата партия издига на практика ляв кандидат. А най-вече заради опасността да избираме между двама леви кандидати, еднакво безразлични към съдебната реформа, неподготвени за големите проблеми пред външната политика, неспособни да бъдат разумен и силен коректив на властите", пише още в становището си той.

Лидерът на ДСБ е на мнение, че националната сигурност изисква независим президент, който да е непримирим към корупцията, готов да предложи конституционни промени, да налага смело вето на лобистки закони и решения, установяващи поредни монополи. Международната криза налага личност, която знае езици, има опит във външната политика, чувства се уверен и независим в кръга на западните ни партньори, пише в позицията.

"И преди всичко - дясното значи свобода и отговорност. И днес - когато водещата партия предлага кандидат, който не отговаря на нито един критерий за държавен глава - отговорността на десницата и реформаторските сили е тройно по-голяма. И пред десните избиратели, и пред цялата нация", заявява Кънев в позицията.