Ветроходът „Калиакра“ със светлинно шоу във Варненския залив
Ветроходът „Калиакра“ със светлинно шоу във Варненския залив / Live.varna.bg

Учебният ветроход „Калиакра“ се включва в програма на регата „Тол Шипс“ със светлинно шоу. То ще започне в 20 ч. тази вечер в акваторията на варненското пристанище. Осветен по ефектен начин, корабът ще направи полукръг край останалите участници под платна и ще излезе във Варненския залив. Това ще е специалният поздрав на екипажа към варненци и гостите на града.

Ветроходът Калиакра със светлинно шоу във Варненския залив
netinfo

Другият български участник в регатата „Роял Хелена“ се върна от гонките в Черно море с три скъсани платна,

„Черно море ни показа защо се казва черно.  Това е едно от най-непредвидимите морета, защото в никой момент прогнозираното време не е това, което е предвидено. На борда имаме разнородни практиканти – и студенти от Морско училище, и ентусиасти от страната. Някои понесоха тежкото време по-зле, други – по-добре, трети – няма никога да поискат да се качат на ветроход“, каза Пламен Свещаров, собственик на „Роял Хелена“.

По време на състезанията времето е било срещу ветроходите. Към Новоросийск и към Сочи е духал южен вятър със сериозни шквалове и е имало сериозно вълнение. Някои кораби като „Атила“ са прекратили участието си във втория етап,  а руската легенда „Надежда“ завърши регатата със счупена мачта.