78 работни места по одобри Комисията по заетост в Ямбол
78 работни места по одобри Комисията по заетост в Ямбол / областна администрация Ямбол


Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на свое заседание разгледа и одобри Регионална програма за заетост и обучение на област Ямбол. Съгласно регионалната програма в областта ще бъдат разкрити 78 работни места за трайно безработни лица в петте общини. В община Ямбол това са 20 работни места, община Стралджа - 15; Елхово - 18; Тунджа - 16 и в община Болярово работа ще започнат 9 безработни. Работните места са разпределени в рамките на определения за област Ямбол финансов ресурс. Размерът на определените средствата за област Ямбол е 193 535 лева.

Основната цел на регионалните програми за заетост и обучение за 2016 г. е да допринесат за повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. Целевите групи, към които са насочени са: безработни младежи до 29 г., с подгрупа младежи до 25 г., които нито се обучават, нито са заети; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни лица с ниско образование; хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица. По регионалните програми се осигурява субсидирана заетост до 6 месеца на пълно или непълно работно време.

Трудовото възнаграждение е 420 лв. при пълен работен ден. Крайният срок за изпълнение на регионалните програми е 31 март 2017 г. Дейностите предвиждат комунално-битово обслужване в малките населени места; благоустройство на населеното място и производствени зони, саниране на площи, индустриални райони; поддържане и опазване на общинска собственост; опазване на околната среда- паркове, улици и др.

Регионалната програма за заетост и обучение се утвърждава от министъра на труда и социалната политика.