Македонски политик: Скопие да разреши България да сложи плоча на Каймакчалан
Македонски политик: Скопие да разреши България да сложи плоча на Каймакчалан / БГНЕС, архив

Македония трябва да разреши по институционален път България да положи собствена плоча на Каймакчалан, ако го поиска. Това мнение изрази лидерът на управляващата партия в западната ни съсека ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по повод поругаването на българска паметна плоча от македонеца Миленко Неделковски, предаде БГНЕС.

Македонски журналист се похвали как поругава български паметник (СНИМКИ)

„България е наш съсед, имаме много общи неща в историята и трябва да направим всичко историята да ни сближава, а не да ни отдалечава", заяви Груевски. Той категорично се разграничава от действията на Миленко Неделковски.

Македонецът Миленко Неделковски ще бъде обявен за нежелан в България

„Трябва да се има предвид, че става въпрос за историческо събитие с участието на 1,2 млн. войници от две държави - България и Сърбия, където има и огромен брой от Македония, включително и като доброволци, а някои и принудително мобилизирани. Но огромната част от тях - 33 000 са част от 11-та дивизия на Българската армия, която е била създадена от борци на ВМРО - бивши комити и войводи. Тогава съвсем нормално е за такова историческо събитие, което в западната историография се нарича Македонски фронт, да има паметници", каза още Груевски.

Борисов с предупреждение към Македония заради разрушения паметник

Той подчерта, че след като сърбите имат своя плоча на това място, не вижда никаква причина, ако България пожелае по легален начин, да направи същото и македонските власти да разрешат. Според него плочата трябва да бъде поставена и като знак на уважение към загиналите българи.

Македонското Външно: Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена

Вчера външният министър Даниел Митов заяви, че е задействана процедура македонецът Миленко Неделковски, който поруга българската паметна плоча на Каймакчалан, да бъде включен в списъка с чужденците, нежелани на територията на България. Българският първи дипломат посочи, че от българска страна са направени постъпки пред правителството в Скопие да се възстанови плочата на Каймакчалан през акт на българската държава.