Удариха с експлозиви най-голямата болница в източната част на Алепо
Удариха с експлозиви най-голямата болница в източната част на Алепо / БГНЕС, архив

Най-голямата болница в бунтовническите квартали на сирийския град Алепо, бомбардирана в сряда, днес е била ударена от най-малко два варела с експлозиви, съобщи Сирийско-американската медицинско дружество, цитирано от АФП.

Има информация и за използване на касетъчни бомби, посочи Адам Салул от базираното в САЩ дружество, което е неправителствена организация, управляваща болницата М10.

Русия потвърдили пред САЩ за нападение с отровен газ в Алепо

В сряда тази болница и още едно лечебно заведение бяха бомбардирани, при което загинаха най-малко двама пациенти, а двама души от здравния персонал бяха ранени, по данни на неправителствената организация Лекари без граници.

Двете болници бяха принудени да спрат дейността си и сега в източните квартали на Алепо, контролирани от бунтовниците, работят само шест здравни заведения, отбелязва медицинското дружество. Тези нападения бяха определени от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун като "военни престъпления".

Сирийският център за наблюдение на човешките права също съобщи за въздушен удар срещу полева болница в бунтовническия квартал Сахур. Един човек е убит и болницата не може да функционира.

ИД готова за "износ" на химически оръжия от Сирия и Ирак, твърди ЦРУ

Според Световната здравна организация Сирия е най-опасната страна за медицинския персонал, като през 2015 г. са извършени 135 нападения срещу здравни заведения. През цялата нощ градът бе обстрелван с тежка артилерия в района, контролиран от бунтовниците, където правителствените сили напредват по малко.

Подкрепяни от въздушни удари на руските си съюзници, силите на режима на Башар Асад започнаха на 22 септември мащабна офанзива, за да си върнат контрола над втория по големина град в Сирия.

Източник: БТА