Перкусионисти превземат Балабановата къща днес
Перкусионисти превземат Балабановата къща днес / netinfo

От 18.30 ч. в днешния Ден на музиката и в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, на сцената на прочутата къща в Стария град ще има безброй музикални инструменти, някои от които напълно нестандартни!

Ще чуем маримби, барабани, чинели, гонг, маракаси, звънчета, но в същото време и кактуси, клонки, растения, салати! И цялата тази „менажерия” ще бъде предвождана от световноизвестната перкусионистка Татяна Колева, която пристига направо от Амстердам, броени часове след свой концерт в Концертгебау.

Заедно с нея в концерта ще чуем членове на талантливия ансамбъл „Престо” от НУМТИ „Добрин Петков”- Пловдив (Лауреати на 1 награда в Младша възрастова група от Втори Международен конкурс за камерна музика „Пловдив), бивши възпитаници на НУМТИ, както и участници в ръководения от Татяна Колева ансамбъл Youth Percussion Pool (носител на наградата „Музикант на годината” на предаването Allegro vivace).

Билетите за концерта се разпространяват в мрежата на Ивентим.бг, в Билетен център пред Общината, в „Мюзик център” – ул. „Отец Паисий” 3 и на място преди концерта.

Перкусионисти превземат Балабановата къща днес
netinfo
Татяна Колева, определяна като виртуоз, гъвкав и иновативен изпълнител на  маримба и ударни инструменти, е осъществила премиерите на над 90 творби, създадени специално за нейните солови и ансамблови проекти. Понастоящем перкусионистката съчетава интензивната си концертна дейност в цял свят с преподаване в престижната Консерватория Prince Claus/Hanze University, Groningen в Холандия.

Тя е основател и артистичен директор на спечелилата множество награди формация "Youth Percussion Pool" – платформа за образование и реализация на сцена на млади професионалисти, и на новия фестивал "Амстердам маримба уикенд".

Наред с многобройните майсторски класове, които провежда, Татяна Колева концертира в някои от най-големите зали в Европа, САЩ, Канада, Япония, Бразилия, Йордания и Мексико. Тя осъществява активна звукозаписна дейност за NovaLinia Records (неин собствения лейбъл), Decca, New World Records, Attacca, Unsounds, Record Mode, Wergo, BVHAAST и др.

Татяна Колева е артист на Concorde Marimba and Innovative-Percussion.

Критиците я обсипват със суперлативи:

Превъзходен перкусионист ... блестящо изпълнение ... експлозивна енергия …”/New York Times, USA/;

Изключителен музикант!” /Percussions Magazine“, France/;

Една наистина забележителна перкусионистка.” /Business News Radio, NL/;

Звезда-перкусионист.” /Volkskrant, NL/.