Британското правителство обмисля ревизия на трудовото законодателство
Британското правителство обмисля ревизия на трудовото законодателство / БГНЕС, архив

Британският премиер Тереза Мей нареди да се преразгледа практиката за наемане на работници и служители в страната, като каза, че иска да бъдат гарантирани и защитени техните трудови права в условията на променящи се бизнес модели и на растяща тенденция към гъвкаво наемане или самонаемане, предаде Ройтерс.

Мей предприема тази ревизия в навечерието на редовната годишна конференция на управляващата Консервативна партия, на която тя ще се опита да обедини страната, дълбоко разделена след юнския референдум, на който британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от Европейския съюз.

"Ние градим нов център в британската политика и подобряването на сигурността и правата на обикновените трудови хора е ключов елемент от изграждането на страната и икономиката в интерес на всички, а не само на привилегировано малцинство", каза Мей в специална декларация по този повод.

Ревизията трябва да изясни дали съществуващото трудово законодателство може да се справи с нарастващия в страната брой на "нестандартни форми на наемане на работа", като самонаемане, временна работа или договори за т. нар. "нулево работно време", които предлагат на наетите гъвкавост, но не и гарантирана работа.

Източник: БТА