Учителка и лидер на българското малцинство в Сърбия с награди от ЕП
Учителка и лидер на българското малцинство в Сърбия с награди от ЕП / http://www.europarl.bg

На 30 септември 2016 г. в Народното събрание на България бе връчена Наградата за европейски гражданин, с която Европейският парламент ежегодно отличава граждани и организации за приноса им към насърчаването на по-добро разбиране и по-тясна интеграция в ЕС.

На официална церемония двамата български лауреати за 2016 г., Иван Николов и Мариана Пенчева, получиха почетните отличия от номиниралите ги за Наградата евродепутати д-р Андрей Ковачев (ЕНП) и Георги Пирински (С&Д) в присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Димитър Главчев и ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент Теодор Стойчев.

В Народното събрание Марияна Пенчева и Иван Николов бяха приветствани от депутатите в пленарната зала, след което получиха почетните медали на Европейския парламент. Събитието бе открито от Теодор Стойчев, който припомни, че тази година гражданската награда бе присъдена на общо 50 лауреати от ЕС в знак на признание и почит към тяхната работа.

Иван Николов - български поет, публицист и общественик, председател на Българския културно-информационен център „Босилеград“, бе награден от д-р Андрей Ковачев, номинирал го за неговия активен принос в защитата на правата на българите в Западните покрайнини и за насърчаване на връзките и сближаването между двата съседни народа в контекста на европейската интеграция.

Младата учителка Марияна Пенчева получи почетния медал на Гражданската награда на Европейския парламент от Георги Пирински, който е издигнал номинацията й. В обръщението си той отбеляза: „Гражданската награда на ЕП заслужава да бъде призната за символична карта компас към основните права на гражданите в ЕС. Особено впечатлява ролята на хора като Мариана Пенчева, която прояви човешка съпричастност, разбиране и солидарност към нуждаещи се от грижа български деца, за да станат те достойни европейски граждани“.

От 2008 г. Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза.