Актуална информация по подмярка 4.1. на ПРСР беше представена на семинар, организиран от ОИЦ- Кюстендил
Актуална информация по подмярка 4.1. на ПРСР беше представена на семинар, организиран от ОИЦ- Кюстендил / netinfo

Над 65 души присъстваха на проведения семинар на тема: „Условия за кандидатстване по подмярка 4.1 на Програмата за развитие на селските райони, организиран от ОИЦ - Кюстендил в рамките на инициативата „Европейските фондове в подкрепа на селското стопанство". На събитието присъстваха земеделски производители от региона, кметове, представители на земеделски кооперации и институции в областта на селското стопанство, граждани, медии.
Поканеният от ОИЦ - Кюстендил експерт по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) представи условията за участие. Той подробно разясни новостите, които влизат в сила от днес с обнародваната в Държавен вестник Наредба за прилагане на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства". Сред новостите за този прием, който се очаква да стартира на 15 - 17 октомври, са възможностите за предоставяне на финансова помощ за инвестиции в изграждане, реконструкция/рехабилитация на съоръжения и оборудване за напояване/отводняване, включващи изграждането на нови и подобряване на съществуващи мрежи в стопанствата, променени са и критериите за оценка. Тази година, ако проектът е в едно от трите приоритетни направления: плодове и зеленчуци, животновъдство и етерично-маслени култури, земеделските стопани могат да получат 19 точки, вместо 15 както беше при предходния прием, заяви Ивайло Асенов, лектор на семинара. Индивидуалните бенефициенти ще могат да кандидатстват за максимум 60% безвъзмездно подпомагане, а колективните могат да получат до 70% грант. Минималният размер на допустими разходи е 15 000 евро, а максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периода на прилагане на Програмата е в рамките на 1 000 000 евро.
По време на семинара експертът отговори на много въпроси, свързани с определяне размера на стопанствата, изискванията и стъпките за кандидатстване, критериите за оценка и т.н.