Започват републиканските състезания Млад огнеборец
Започват републиканските състезания Млад огнеборец / netinfo

Поредното издание на републиканските състезания „Млад огнеборец“ ще се проведе на 1 и 2 октомври във ваканционно селище Албена. Надпреварата ще бъде открита в 9 часа. Тя включва две дисциплини - „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400м щафетно бягане с препятствия”.

Движението Младежки противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” е с международен характер. В България то е възстановено от началото на учебната 1999/2000 годин с цел повишаване на физическата дееспособност на младежите и развиване на трайни практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.

Отрядите “Млад огнеборец” се обучават и подготвят от служителите на "Пожарна безопасност и спасяване”, със съдействието на съответните общини, директорите и педагозите от училищата и Регионалния инспекторат на Министерство на образованието, младежта и науката.  Приема в МПО е на доброволен принцип, като изискванията са децата да са физически здрави, на възраст от 12 до 16 години.

Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания, както и есенен турнир “Юлиян Манзаров”. Есенният турнир е една от кулминациите на традиционната Седмица на пожарната безопасност и се провежда за Преходната купа “Юлиян Манзаров”, учредена в памет на ученика от Свищов, загинал, спасявайки свои съученици, при инцидент на 4 април 2004 г. край гр. Лим на територията на Сърбия.