Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ?
Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ? / DarikNews.bg, архив
Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ?
90135
Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ?
Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ?
Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ?
  • Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ?
  • Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ?
  • Цецка Цачева ли ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ?

Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ. Това стана ясно от интервю на председателя на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов за предаването „Седмицата" по Дарик.

Цветанов разкри 4 имена, сред които е кандидатът за президент на ГЕРБ

Цветанов уточни, че не е подходящо да се организират избори в голям град у нас, ако кмет от ГЕРБ бъде издигнат за президент. С това двама от четиримата вероятни за поста държавен глава отпадат. Това са кметовете на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов.

Фандъкова не потвърди, но и не отрече, че тя е номинацията на ГЕРБ за президент

На въпрос има ли номинираният за президент сключен брак, Цветанов потвърди, че изборът на ГЕРБ е човек, който има граждански брак. От останалите двама фаворити - Цецка Цачева и Томислав Дончев, само Цачева е минала под венчило.

По метода на изключването от четиримата избраници за кандидат за президент на ГЕРБ - Цецка Цачева, Томислав Дончев и кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, само Цецка Цачева отговаря за профила, който председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов описа пред водещия Кирил Вълчев:

Кирил Вълчев: Четири номинации.

Цветан Цветанов: Четири номинации, като имаме вече окончателно взето решение и в неделя ще бъде официално оповестено. Мога да кажа, че е семеен кандидатът.

Кирил Вълчев: Семеен в традиционното разбиране...

Цветан Цветанов: В традиционното, да.

Кирил Вълчев: Със сключен граждански брак и църковен брак?

Цветан Цветанов: И мога да кажа, че това е също част от разглеждането на потенциалните кандидати.

Всички кандидати, които бяха разглеждани последно в Изпълнителната комисия, имат невероятни качества. И силата на ГЕРБ е, че тя може да разглежда от 15 до 20 човека, които могат да бъдат потенциални кандидати за президент. Но, разбира се, когато започнеш вече да обсъждаш в детайли и влизаш в най-тежката процедура да премериш кое е най-правилното решение... Когато вземаш едно решение, трябва да го вземеш, то трябва да бъде достатъчно добре аргументирано, но да бъде с такава сила, че да не наруши баланса в други институции, които това лице може да представлява или да заема някаква позиция. И тук мога да кажа, че както в местна власт всеки един от потенциалните кандидати, които са разглеждани като кандидат-президент, имат необходимата тежест.

Кирил Вълчев: От това, което казвате, става ясно, че вие сте пазили да не се озове в състояние на нови избори голям град?

Цветан Цветанов: Нека да разглеждаме нещата малко по-прагматично. Знаете, че когато наближават национални избори или местни от съществено значение за националната политика, винаги се минава в невъзможността след това доста дълго време съответната институция да не може да функционира нормално.

От тази гледна точка не ни трябва и не е нормално след приключването на президентските избори през есента на 2016 година, в началото на 2017 година да провеждаме избори.

Томислав Дончев: Много рано ме питате, има избран кандидат

Кирил Вълчев: Трябва да изчакаме неделя, за да разберем от тези неща, които разказахте до момента, дали кандидатът е Цецка Цачева или Томислав Дончев?

Цветан Цветанов: Мисля, че правите в общи линии добри заключения, но нека оставим решението, което ще бъде обявено, да бъде в неделя.

Цялото интервю на Кирил Вълчев с Цветан Цветанов слушайте в събота в предаването "Седмицата" по Дарик след 10.00 ч.